Izraelské osobnosti s československými kořeny

Přehlídku českých filmů v Izraeli odstartoval v roce 2019 snímek Teroristka. Na snímku ředitel Českého centra Tel Aviv Robert Mikoláš s představitelkou hlavní role Ivou Janžurovou, foto: archiv Českého centra Tel Aviv

České centrum v Izraeli se v době svého uzavření snaží přiblížit zajímavé osobnosti s vazbou na Českou republiku nebo někdejší Československo. Rozhovory s nimi vedl ředitel centra Robert Mikoláš. Radio Prague International se ho zeptalo, jak vypadá aktuální situace v Izraeli?

Foto: PublicDomainPictures,  Pixabay / CC0

Přehlídku českých filmů v Izraeli odstartoval v roce 2019 snímek Teroristka. Na fotografii je zachycen ředitel Českého centra Tel Aviv Robert Mikoláš s představitelkou hlavní role Ivou Janžurovou,  foto: archiv Českého centra Tel Aviv
Všechna kulturní zařízení v Izraeli jsou uzavřena, je to podobné jako v České republice. A stejně jako u nás, tak zřejmě i v Izraeli se otevřou mezi posledními. Divadla, koncertní síně a další tak už de facto ukončily letošní sezónu a všichni jen doufají, že se v září zase otevřou. V případě kin to záleží na rozhodnutí izraelských úřadů, jaké maximální množství lidí povolí, existuje mírný optimismus, ale jak říkám, uvidíme. A moudřejší budeme až nějaký ten týden po Velikonocích, resp. Pesachu. A o kinu mluvím i proto, že české filmy jsou v Izraeli velmi oblíbené, každoroční přehlídka českých filmů CZECH FILM WEEKS, kterou pořádáme vždy v srpnu, přiláká tisíce lidí v různých částech země, včetně Tel Avivu, Jeruzaléma nebo Haify.

Jak se s tím České centrum vyrovnává?

České centrum Tel Aviv i Český dům Jeruzalém přešly na program online, stejně jako všechna ostatní Česká centra. Ústředí Českých center tak od počátku nabízí online koncerty, virtuální prohlídky muzeí, galerií, atd., tedy nabízí českou kulturu lidem v daných zemích v jejich domovech. Zároveň připravujeme zvláštní akce, ať už pro všechny Izraelce, tedy především v angličtině, například chystaný koncert Jiřího Stivína, prezentace právě vycházející knihy Františka R. Krause-Povídky ze Svrabové čtvrti/Zmizelý svět židovské Prahy ilustrované Ivanem Bukovským, prohlídku Strahovské knihovny s odborným výkladem o nejstarších rukopisech i největším „pokladu“ dochované literatury v ČR, Strahovském evangeliáři či virtuální výstavu Liby Taylorové „Víchernice“. Ale zaměřujeme se i na stovky českých a slovenských krajanů, kteří žijí zejména na severu Izraele, kde také mají svůj Spolek. Jim, díky spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava nabízíme koncerty lidové a cimbálové hudby. Mnoho Izraelců má navíc československé kořeny a jsou mezi nimi i slavné osobnosti, proto jsme se rozhodli s některými z nich natočit i rozhovory.

Tyto rozhovory přinese na svých stránkách také RPI. Robert Mikoláš si pozval k mikrofonu Evu Grossmann, Hagai Shaham, Daliu Shimko a Ivana Joela Hajoše.



http://tel-aviv.czechcentres.cz/cs/program/israelis-with-czechoslovak-roots