Jágr je vítězem ankety Zlatá hokejka

Kapitán Pittsburghu Jaromír Jágr, král zámořského hokeje, se v pátek stal vítězem ankety Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče. V nejslavnější hokejové anketě v zemi mu ale nebezpečně "šlapal na paty" nejlepší evropský hráč Jiří Dopita. Další podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Osmadvacetiletý Jaromír Jágr, který na páteční vyhlášení vítězů uznávané ankety - náležející nejlepšímu hokejistovi sezony - přišel i se svoji přítelkyní miss Slovenska Andreou Verešovou, převzal sošku pro vítěze už počtvrté. V historickém pořadí dotáhl druhého Vladimíra Martince. Nad nimi vládne už jen Dominik Hašek s pěti trofejemi. Ten se však letos v anketě mezi první desítku nedostal. Důvodem bylo jeho zranění. Světová brankářská jednička posledních let loni oznámila, že má před sebou poslední sezonou své aktivní kariéry. Nevydařený rok, v němž ho provázelo nepříjemné zranění třísla, však jeho plány změnil.

"Uvidíme, co předvede Dominik v příští sezóně," řekl Jaromír Jágr, který se chce o vítězství ve Zlaté hokejce poprat i v příštím roce. Dosáhl by tak stejného počtu triumfů jako Hašek. Jak ale sám přiznal, je o hodně větší konkurence. Právě proto si toho letošního vítězství Jaromír Jágr podle svých slov velmi cení. "Velice si toho vážím, že jsem byl vyhlášen mezi takovými vynikajícími hokejisty," řekl Jágr .

Mnoho ovšem nescházelo a trofej mu uzmul Jiří Dopita, nezdolný kapitán Vsetína. Oba velikány světového hokeje, z nichž jeden okouzluje většinu roku Ameriku a druhý Evropu, dělilo jen dvacet bodů. Oba hokejisty by určitě chtěl mít v týmu každý trenér. Když dostal před rokem Ivan Hlinka otázku, jak by podle něj měl vypadat hokejový útok snů, neváhal ani chvilku: "V centru Dopita, napravo Jágr a nalevo Ručinský", uvedl. Také Jiří Dopita byl už několikrát zván do NHL, ale nikdy se s tamním klubem nedohodl a tak zůstal ve Vsetíně. Letos se na toto téma opět spekuluje. Při přebírání ceny k tomu řekl:

Ze třetí pozice se těšil vsetínský brankář Roman Čechmánek

Slavnosti se znovu zúčastnily celebrity českého hokeje. Víc než pět set hostů v honosném karlovarském divadle spontánně povstalo, aby poděkovalo končící legendě Vladimíru Růžičkovi.