Jak působí reklama proti kouření?

Jazykověda se v druhé půlce dvacátého století rozšířila o nová odvětví. Mezi ně patří i teorie komunikace. Její součástí je i studium reklamy a jejího působení na příjemce.

Podívejme se na jednu velkou propagační akci, které jsme svědky. Po ulicích se povalují prázdné krabičky od cigaret. Na každé je černobílý nápis. Ze své vlastní zkušenosti vím, že nápisy na krabičkách pravděpodobně nikdo nečetl, nebo je četl velmi nepozorně. Některé z nich jsem pro vás zaznamenala:

Chraňte děti: nenuťte je vdechovat Váš kouř.

Kouř obsahuje nitrosaminy, formaldehyd a kyanovodík.

Kouření je vysoce návykové, nezačínejte s ním.

Kouření může poškodit sperma a snižuje plodnost.



Kouření může zabíjet.

Kouření v těhotenství škodí zdraví Vašeho dítěte.

Kouření vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí.

Kouření může zpomalovat krevní oběh a způsobuje neplodnost.

Kouření způsobuje smrtelnou rakovinu plic.

Kouření způsobuje stárnutí kůže.

Kuřáci umírají předčasně.

Požádejte o pomoc při odvykání kouření: poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Přestat kouřit znamená snížit riziko vzniku smrtelných onemocnění srdce a plic.

Váš lékař nebo lékárník Vám může pomoci přestat s kouřením.

Na některých krabičkách je malinký nápis:

Dehet: 10 mg/ cig.

Nikotin: 0.8 mg/ cig.

Oxid uhelnatý: 10 mg/ cig.

Obsah těchto nápisů je velmi vážný a alarmující. Zdá se, že kuřáci, i když tyhle nápisy na krabičkách cigaret čtou, přesto na ně nehodlají reagovat.

Možná, že se následující příhoda stala, možná, že od samého začátku to byla anekdota. Muž, kuřák říká prodavačce v trafice: "Prosím Vás, dejte mi krabičku s tou rakovinou, ne s tímhle spermatem."

Na základě výzkumů působení negativní a pozitivní reklamy na příjemce došli vědci k následujícímu závěru:

"...čím více nás komunikátor - např. propagandista - straší nepříznivými důsledky odlišného jednání, než jaké doporučuje, tím méně je působení efektivní... může například vyvolat nepřátelství k propagandistovi", v našem případě k Ministerstvu zdravotnictví.

Zdá se, že se to této propagandistické akci stalo. Jaký asi bude osud akce, v rámci které se po internetu šíří nápis: "Kuřáci smrdí"?


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz