Jak se daří finalistům Superstar?

langerova_par_mist.jpg
0:00
/
0:00

Před šesti lety odstartovala první série pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Byla to česká verze britské pěvecké soutěže s prvky reality show. Před očima diváků se z původně neznámých lidí stali za pár týdnů známí zpěváci, s velkou popularitou. Vítězem se v roce 2004 stala Aneta Langerová. Soutěž je však jen odrazový můstek. Zpěváci se musí prosadit v situaci, kdy už za nimi nestojí televizní štáb a vizážisté. Jak se jim dnes daří, kolik vydali desek, se dozvíte v Hudební neděli Radia Praha.

Sítem prošly tisíce zájemců. Porota jich nakonec vybrala kolem čtyřicítky a ti byli představeni divákům. Pomocí esemes a telefonátů je pak posílali do finálových kol. Vítěz pak dostal od producentů, kteří jsou partnery soutěže, smlouvu na vydání alba. První řada Česko hledá superstar vzbudila velký ohlas. Bylo to něco nového, co televize ještě nevysílala. Vítězem se stala zpočátku velmi nenápadná Aneta Langerová. Od diváků jí přišlo neuvěřitelných 2,300.000 hlasů. V září 2004 album Spousta Andělů. Nejvíc se tehdy hrála Voda živá a Hříšná těla, křídla motýlí. O Anetě Langerové je slyšet stále. V roce 2004 pobrala všechny ceny, které mohla. V Českém slavíku stala objevem roku, získala cenu Anděl, televizní cenu TýTý a Desku roku 2004. Vydala několik alb, poslední v letošním roce s názvem Pár míst, ze kterého je píseň Vzpomínka. Aneta Langerová je také patronkou projektu Světluška Nadace Českého rozhlasu, zaměřeného na pomoc nevidomým a slabozrakým.

Na druhém místě se v prvním ročníku soutěže umístila tehdy mladičká Šárka Vaňková. Ani ona se neztratila. Vydala desku s názvem Věřím Náhodám, písnička Lásku dávej byla několik měsíců na předních příčkách hitparád. Natočila film, vydala autorskou desku Teď a tady. Dnes Šárku Vaňkovou vidíme především v muzikálech a chystá další desku. V muzikálech se hodně objevuje i čtvrtý Tomáš Savka. Vystupovalo v neuvěřitelných 14 a to i v hlavních rolích. Vyšly mu dvě CD. Za první dostal Platinovou desku, druhé CD Neslibuju modrý z nebe vsadilo na původní repertoář. Slyšet je také o třetím finalistovi a tím je Sámer Issa. Dětství prožil v syrském Damašku, odkud pochází jeho otec. Na CD zpívá v češtině i angličtině. Loni vydal po šesti letech album s názvem My Way a hned si za něj přebral během křtu i Zlatou desku.

Na křtu alba Sámera Issy byla i jeho kolegyně ze Superstar Martina Balogová, která během soutěže zaujala mimořádným hlasem. Od soutěže se stihla vdát a porodit syna. Vydala CD I Am Not From Here. Tady se se Sámerem zazpívali duet. Také další finalisté vydali CD, ale neupozornili na sebe tolik jako tato pětice. Další rok v Superstar vystoupal na pomyslný trůn Vlasta Horvát, vítězem třetí série byl Zbyněk Drda. Mezitím pokračovaly další podobné soutěže, jak se daří jejich finalistům, kam se uvírá jejich tvorba, o tom si povíme někdy příště.