Jaké bude nové vedení českého fotbalu?

0:00
/
0:00

Už dva týdny má český fotbal nové vedení, které se podařilo zvolit až na třetí pokus, po více než půlročním tápání. Novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu se stal jeho dosavadní místopředseda Pavel Mokrý. Ve volbách porazil bývalého reprezentanta, trenéra Ivana Haška. Český "fotbalový národ" se ale obává, že staronové vedení svazu nebude mít zájem na objasnění korupčního skandálu ve svém středu. S publicistou Petrem Hartmanem si o tom povídal Josef Kubeczka.

Pavel Mokrý,  foto: ČTK
Je nové vedení svazu zárukou důsledného vyšetření korupční aféry, která český fotbal sužuje už déle než rok?

"Samozřejmě není a důvody nejsou příliš složité a není těžké je nalézt. Když vezmete v úvahu, že předsedou svazu byl zvolen člověk, jenž měl v bývalém vedení na starost fotbalové delegáty, kteří byli spolu s rozhodčími výrazně 'namočeni' v korupci, tak není o čem hovořit. Je úplně jednoznačné, že vůle očistit fotbal není, že se o tom pouze hovoří, ale rázné činy nenásledují. Jednoznačné je to tím spíš, že vedení svazu z velké míry ovládají bývalí rozhodčí a bývalí delegáti."

Ivan Hašek byl ve volbě předsedy fotbalového svazu poražen velmi těsně. Měl tedy na své straně skoro polovinu delegátů mimořádné valné hromady a bezesporu valnou část fotbalové veřejnosti. Co tedy rozhodlo, že neprošel kandidát, který nebyl spojen s dosavadním vedením svazu?

"Rozhodlo to, že veřejnost nemá na volbu nového vedení žádný vliv. Myslet si může cokoliv, ale důležité je, co si myslí delegáti, a ti byli důkladně zpracováni různými zákulisními věcmi tak, aby do čela vedení svazu instalovali ty lidi, kteří se tam nakonec dostali. I kdyby tedy fotbalová veřejnost stoprocentně a jednoznačně stála za Ivanem Haškem, tak to nic platné není. Tím spíš, že sice někteří sponzoři naznačovali, že jsou znepokojeni tím, co se děje ve fotbalovém hnutí, ale nenásledoval žádný rázný krok. Nic, co by třeba přimělo některé funkcionáře více se zamyslet nad tím, kam ten fotbal má směřovat, a přehodnotit to, jakým způsobem byly důležité funkce ve svazu obsazeny. Znovu tedy opakuji - nic se ve vedení fotbalového svazu nezmění."

Do korupční aféry je zapletena řada fotbalových rozhodčích a klubových i svazových funkcionářů. Mnozí z nich u soudu jako by ztratili paměť, jiní tvrdí, že o ničem nevěděli. Bývalý předseda Jan Obst a staronový místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek před soudem v Kroměříži nedokázali vysvětlit, kdo a jakým způsobem vyčíslil škodu, kterou údajně způsobila svazu korupční aféra spojená s fotbalovým klubem 1. FC Synot. Přitom svaz škodu na začátku soudní pře vyčíslil na 54 milionů korun. Nyní Vacek u soudu řekl, že aféra zřejmě svazu ani výraznější finanční újmu nezpůsobila. Co o tom soudit?

"Já si myslím, že to další pokračování frašky, která se rozvinula právě kolem boje proti korupci ve fotbale. Daleko více než to, že někteří lidé ztrácejí u soudu paměť, vypovídají slova Ivana Haška, který by jako první krok ve fotbalovém hnutí změnil složení disciplinární komise, protože ta skutečně postupovala velmi podivně, když trestala různým způsobem různé aktéry. Přitom i soudy mají jiný názor. Disciplinární komise se neřídila heslem 'padni komu padni', ale hrála nějaké zákulisní hry, možná právě směrem k tomu, aby mohlo být instalováno právě toto vedení svazu."

Informace o dosavadním vyšetřování korupčního skandálu jsou někdy až zarážející a mnozí lidé soudí, že i tato kauza vyšumí do ztracena. Je opravdu český fotbalový koberec natolik velký, aby se pod něj dala zamést tak rozsáhlá úplatkářská kauza?

"Bohužel je a svědčí o tom to, jak se ta úplatkářská kauza vyvíjí. V Německu, kde se podobný problém také objevil, už padaly rázné tresty, doživotní zákazy působení ve fotbale a podobně, policie i soudy odvádějí rychlou práci. U nás se to tak rozvleklo, že to pomalu vyšumí do ztracena. Někteří lidé stanuli před soudem, patrně padnou tresty, je ale otázkou, jak dopadnou v odvolacích instancích. Ve fotbalovém hnutí to už ale vyšumělo, tam už celá věc byla, dalo by se říci, uzavřena. Tam už se nic převratného nedá očekávat, maximálně, až se situace uklidní a veřejnost trochu zapomene, někteří možná uspějí se žádostí o zkrácení trestu či prominutí jeho určité části."

Lze najít nějakou souvislost mezi situaci v českém fotbalovém svazu a výkony našich mužstev jak v lize, tak v evropských klubových soutěžích?

"Samozřejmě, protože atmosféra, která je tady vytvářená i ze strany fotbalového svazu, ovlivňuje náladu ve fotbale. Vezměme si příklad pražské Sparty. Ta ústy svého místopředsedy Daniela Křetínského prohlásila, že půjde tzv. čistou cestou, že se nechce zapojovat do nejrůznějších zákulisních vlivů. Jaká to ale shoda okolností, když protěžovaná Sparta, která tvrdila, že s korupcí neměla nic společného a rozhodčí se mýlí jen 'čistě náhodou', najednou konstatovala, že rozhodčí se mýlili, a tentokrát ne ve prospěch, ale v neprospěch tohoto klubu !? Když ale došlo k tomu, že nynější místopředseda svazu Vlastimil Košťál byl opět dosazen do dozorčí rady klubu, tak 'čirou náhodou' rozhodčí opět obracejí metr, viz velmi sporná neodpískaná penalta pro Blšany za stavu 2:1 v domácím utkání se Spartou. Najednou se situace otáčí! Samozřejmě to může být shoda náhod, ale co si o tom má člověk myslet, když si to dá do širšího kontextu dění v českém fotbale."

Chmury nad českým fotbalem tedy visí dál?

"Samozřejmě visí a alespoň z pohledu fanoušků by je mohly rozehnat dobré výkony českých fotbalistů v baráži s Norskem o postup na světový šampionát 2006 v Německu. Což by paradoxně nahrálo i těm, kteří škodí českému fotbalu, protože by se za ten reprezentační úspěch mohli schovat, nemluvě o tom, že by tu opět byla šance dostat se k nemalým finančním prostředkům. A s nimi se prý zachází poněkud podivně, alespoň některé pochybnosti o výši nákladů při vyúčtování různých akcí tady byly. Pokud na svazové úrovni skutečně nedochází k řádným a důvěryhodným auditům, pak je to opravdu alarmující," říká publicista Petr Hartman.

klíčové slovo:
spustit audio