Jaké to bylo Tenkrát v ráji

'Tenkrát v ráji'
0:00
/
0:00

Ročník 1919 spadal do tzv. totálního nasazení - lidé v tomto roce narození museli za II. světové války nastoupit na nucené práce do Německa. Osudu svých vrstevníků se vzepřel český horolezec Josef Smítka a právě jeho životem se inspiroval film Tenkrát v ráji.

Pod snímkem z období protektorátu jsou podepsáni režiséři Petr Pálka a Daniel Krzywoň, scénář napsal Josef Urban, autor například Habermannova mlýna, a hudba je dílem písničkářky Radúzy, několikanásobné držitelky ceny Anděl. Hlavní roli ztvárnil kajakář Vavřinec Hradilek.

'Tenkrát v ráji'
Josef Smítka se narodil v Turnově, objevuje se i varianta Smitko nebo Smítko. Byl nadšený skaut, horolezec a také pilot. V době mnichovské zrady chtěl přeletět s letadlem do zahraničí. Jeho pokus ale nevyšel a on skončil ve vězení. A nebylo to naposledy. Většina skal, kam čeští horolezci mířili, připadla po záboru Sudet Německu. Zůstal ale Český ráj. Ráj v pravém slova smyslu i pro Josefa Smítka. Učil tam mladé horolezce a sám se zapsal do lezeckých dějin desítkami prvovýstupů. Díky horolezectví se seznámil také se spisovatelkou Vlastou Štáflovou, ve filmu hrála postavu, která se jí inspirovala, Vica Kerekes. V roce 1944 měl Josef Smítka nastoupit na nucené práce do Německa. Před totálním nasazením ale utekl a spolu s několika dalšími kamarády se skrýval právě ve skalách Českého ráje. Na samém konci roku 1944 přišel nemocný domů do Turnova. Tam byl ale zatčen, převezen do Valdic a odtud do Terezína, kde byl 27. března 1945 spolu s dalšími horolezci popraven. Jeho osud inspiroval spisovatele i filmaře. Jeho jméno najdeme i na symbolickém hřbitově na Hruboskalsku.