Jakub Mulaj rozezná 28 značek aut a to mu ještě nejsou dva roky

Photo: Agentura Dobrý den

Řada dětí má zajímavé schopnosti, kterými vynikají nad své vrstevníky. Jedním z nich je i Jakub Mulaj - nejmenší znalec aut, který se představil v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit. Bez problémů dokáže určit 28 značek. Jak uvedl v rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek, v době ověření rekordu mu bylo 20 měsíců a třicet dní.

"Tedy rok a necelých 9 měsíců. A on dokáže rozeznat celkem 28 značek automobilů, které jezdí po českých silnicích. Je opravdu pozoruhodné sledovat toho malinkého kloučka, kterému je sotva rozumět, ale říká taková dospělácká slova jako je Ford Mondeo, Chevrolet. Je to opravdu pozoruhodná věc. Zřejmě ten dětský mozek ještě není zatížen mnoha informacemi a ta autíčka, protože ho to baví, tak se mu tam krásně dostávají a kupodivu i zůstávají."

Zajímá se o auta jeho rodina?

Evidujete také další děti v Česku, které mají nějaké výjimečné schopnosti?

"Evidujeme třeba holčičku Nelu Zajíčkovou, která už v pěti měsících dokázala chodit. A to bez jakékoli pomoci, ať už člověka nebo nějaké pevné opory. Evidujeme Terezku Myslivcovou, která ve třech letech dokázala na veřejnosti vystoupit s klasickým kouzelnickým vystoupením. Teď se nám přihlásil, jak se podepsal, pyšný tatínek kloučka, který je sice o pár měsíců starší než Jakub Mulaj, ale prý dokáže rozeznat těch automobilových značek ještě o něco víc. A málem bych zapomněl na to nejzákladnější, co je zapsáno v České knize rekordů a to je čtení v nejmladším věku. Tam máme kloučka, který něco takového dokáže. Přečte všechna písmena české abecedy bez jediného zaváhání a jediné chyby a zdaleka mu nebyly dva roky."