Jan Hartl čte Jirotkova Saturnina

Saturnin
0:00
/
0:00

Kdo je Saturnin? Vypravěč knihy, mladý, pokojně žijící úředník, si muže tohoto jména najme jako sluhu. Saturnin ale ve skutečnosti události řídí a jeho služebné postavení je spíše zdánlivé. Humoristický román Zdeňka Jirotky vyšel poprvé v neveselých letech války.

Začíná pořad pro příznivce české literatury Literární naslouchátko. Od mikrofonu zdraví Vilém Faltýnek. Před měsícem jsme v tomto pořadu odvysílali tři humoristické povídky slavného českého spisovatele Jaroslava Haška. Setkaly se s vaším nebývalým zájmem. Jak vidět, Haškův humor zůstává aktuální, i dnes víc než 80 let po autorově smrti.

Zdeněk Jirotka
Tentokrát se shodou okolností zastavíme u jiného českého humoristy. Jeho pohled na život je jiný, baví se jinými věcmi než Hašek. Odborníci poukazují jeho na inspiraci "suchým" anglickým humorem. Také tento autor si získal značnou oblibu českých čtenářů. Jmenoval se Zdeněk Jirotka a narodil se v roce 1911 v Ostravě. Jeho nejslavnější próza, román Saturnin, vyšla poprvé v roce 1942. Pozdější Jirotkova tvorba už zůstala ve stínu Saturnina.

Kdo je Saturnin? Vypravěč knihy, mladý, pokojně žijící úředník, si muže tohoto jména najme jako sluhu. Saturnin ale ve skutečnosti události řídí a jeho služebné postavení je spíše zdánlivé. Poslechněte si několik ukázek z úvodu knihy. V roce 1990 je v režii Pavla Linharta ve studiu Československého rozhlasu načetl herec Jan Hartl.