Janáčkův máj nabízí hudbu historickou i moderní

shlomo_mintz.jpg

Na Ostravsku probíhá velká hudební akce zaměřená na vážnou hudbu, festival Janáčkův Máj. Festival, jehož význam přesahuje region, má letos pořadové číslo 33 a trvá od 19. května do 9. června. Jak kolegovi Vilému Faltýnkovi řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek, každý ročník by se měl lišit od ostatních.

"Charakteristika tohoto ročníku je v naprosto excelentní houslové řadě. Již na zahajovácím koncertě zazářila Sophia Jaffé, to je houslistka arménského původu žijící dnes v Německu, a přednesla koncert pro housle a orchestr Arama Chačaturjana. Další houslistkou, která je v Ostravě dobře známa, protože pochází z tohoto kraje, je Hana Kotková, která hrála velice náročný moderní koncert Gyorgye Ligetiho. V dalším večeru se potkají hned dva houslisté: v Třinci bude účinkovat Pavel Šporcl a v Ostravě vystoupí Ivan Ženatý. Tečku za celým festivalem udělá houslista, kterého netřeba představovat, Shlomo Mintz patří dnes mezi ty nejlepší a do Ostravy přijede zahrát Čajkovského houslový koncert."

Když se podíváme do programu, vidíme, že jsou tu koncerty na Slezskoostravském hradě, ve Fulneku, v Hornickém muzeu Landek. Čili vy nejste festival jen ostravský.

"Janáčkův máj byl festival, jehož koncerty se v posledních letech konaly výhradně v Ostravě. Jsem velice rád, že došlo k symbióze mezi městem Ostrava a vedením Moravskoslezského kraje a že díky podpoře festival vykročil do Moravskoslezského kraje."

Do jaké míry upřednostňujete starou hudbu, historickou, nebo hudbu moderní? Jak vyvažujete jejich poměr?

"V letošním roce je festival velmi vyvážený a je pravdou, že právě hudbě 20. století je věnována velká pozornost. Takže letos na jedné straně stojí například skladby Miloslava Kabeláče, Gyorgye Ligetiho, mladého Josefa Třeštíka, Miroslava Srnky a dalších autorů nastupující skladatelské generace, na druhé straně zazní například skladby k poctě Panny Marie, které patří do okruhu slavného poutního místa Monserrat ve Španělsku. Rozptyl je velký. Janáčkův máj totiž nechce být specializovaným festivalem jenom soudobé nebo jenom církevní hudby. Nebo hudby romantické. Chce nabídnout posluchačům, a to opravdu širokého spektra sociálního, vzdělanostního nebo národnostního, protože Ostrava je dnes velice prudce se rozvíjející město, takže na koncerty chodí nejen Slezané a Moravané, Češi, obyvatelé polské národnosti, ale také Korejci, Japonci a Američané, takže chce nabídnout všem co největší možnost demokratického výběru. A ono se to vyplácí, protože poslední tři festivalové ročníky byly navštíveny posluchači z více než 95 procent."

S ředitelem festivalu Janáčkův Máj Jaromírem Javůrkem hovořil Vilém Faltýnek.

Foto: www.janackuvmaj.cz