Japonci ocenili český ekologický projekt, který kritizuje hypermarkety

V Poslanecké sněmovně byly tuto středu předány českým nevládním organizacím ceny japonské nadace Sasakawa Foundation za neúspěšnější ekologické projekty minulého roku. Tyto ceny udílí Japonci už od 1994 a dosud je získaly například Hnutí Duha, Děti Země nebo organizace Tuž se, Broumovsko! Na letošní ročník se Milena Štráfeldová zeptala předsedy poroty Pavla Šremera:

"Je to vlastně akce už osmá v pořadí, kdy japonská nadace Sakakawa zde odměňuje nejlepší projekty našich nevládních ekologických organizací. Hodnotí se to podle určité hodnotící škály, kde nejdůležitější je třeba přínos k trvale udržitelnému rozvoji."

Kdo tedy bude letos oceněn?

"Měli jsme dost obtížnou diskusi během schůzky naší hodnotící poroty, ale nakonec jsme vyhodnotili jako nejúspěšnější projekt sociálně ekologického hnutí Nesehnutí, týkající se hypermarketů. Jako druhý byl oceněn projekt Greenpeace Česká republika, týkající se Spolany Neratovice, ekologických následků povodní a následků na zdraví lidí. Myslím, že tento projekt je alespoň v České republice všeobecně znám. Byli to právě oni, kdo na problémy ve Spolaně upozorňovali ještě dřív, nežli tam povodeň způsobila havárii."

Jsou tyto organizace i nějak finančně ohodnoceny? Nebo co to pro ně přináší?

"Ano, jsou ohodnoceny, dostávají určitý grant. První cena je šest tisíc, druhá čtyři tisíce a třetí dva tisíce euro. Vítězná organizace má navíc možnost poslat jednoho svého člena do Japonska."

Třetí cenu obdrželo Sdružení Lunaria z Jindřichovic pod Smrkem za projekt Krajina s větrnými mlýny a využívání alternativních zdrojů energie. Oceněni byli i ekologové z Hnutí Duha, kteří se věnují ochraně velkých šelem v Beskydech, a nezávislé sdružení přátel přírody TIS za dlouholetou činnost v ochraně přírody. Přes všechny zákazy činnosti existuje tato vůbec nejstarší nevládní organizace už od roku 1958.