Jeden svět zahájila cena Homo Homini běloruskému aktivistovi

Bývalý prezident Václav Havel a Ales Bialacki (vpravo), foto: ČTK

V Praze začal ve středu 8. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Současně při té příležitosti bývalý prezident Václav Havel předál cenu Homo Homini představiteli běloruské opozice Alesi Bialeckému. Na zahajovací večer nás zavede Vilém Faltýnek:

Ředitelem festivalu Jeden svět Igor Blaževič
Tradiční africká píseň v podání českých Yellow Sisters otevřela středeční zahajovací večer festivalu Jeden svět. Jeho ředitelem je už osmým rokem dokumentarista Igor Blaževič:

"Dobrý večer, děkuji všem, že jste přišli. Když jsme začínali festival, někdo mi řekl, že třetí ročník bude test, jestli diváci mají zájem o festival. Měli." Pátý ročník podle Blaževiče prověřil přízeň partnerů a sedmý jeho osobní výdrž. Do letošního osmého ročníku, který uvede 118 dokumentů ze 40 zemí, vstupuje sebevědomě s pocitem dobře připraveného programu:

"Myslím, že ten festival je pro lidi, kteří chtějí vědět víc, co se děje, pro lidi, kteří chtějí být inspirováni k tomu, aby v tomto světě něco měnili."

Zahajovací večer v prostoru Pražské křižovatky, moderně rekonstruovaného torza gotického kostela, se nesl v duchu předání ceny Homo Homini. Uděluje ji společnost při České televizi Člověk v tísni lidem, kteří se významně zasloužili o prosazování lidských práv.

"Děkuji. Budu mluvvit bělorusky. Jsme velmi vděční za cenu, kterou jste udělili naší organizaci..."

Bývalý prezident Václav Havel ocenění letos předal běloruskému aktivistovi Alesi Bialeckému z organizace Viasna, která se snaží pomáhat pronásledovaným oponentům režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Mám hluboké porozumění pro jeho práci i pro jeho osud. Neboť v podobné organizaci, jako je Viasna, jsem před lety působil. Ten náš příběh dopadl dobře. Já jsem si jist, že i příběh běloruské demokratické opozice dopadne dobře."

"Tu organizaci jsme v podstatě vytvořili z nuly. Vlastně z takového přirozeného popudu, obyčejné lidské snahy nabídnout pomoc perzekvovaným, které se potom přelila v další činy," vysvětlil Ales Bialecký.

Bývalý prezident Václav Havel a Ales Bialacki  (vpravo),  foto: ČTK
Z vlastních zkušeností Havel doporučuje běloruským aktivistům, aby zachovávali při střetech s mocenským aparátem nadhled:

"A brát to i s určitým humorem. Já vzpomínám na naše disidentské doby jako na doby poměrně šťastné, byla mezi námi solidarita, táhli jsme za jeden provaz, a zároveň jsme se nebrali příliš vážně. Je pravda, že člověk si samozřejmě pamatuje spíš to dobré než to zlé, no, ale takový jakýsi odstup a nadhled, ale setrvalost - to je nejdůležitější,"

říká Havel, který byl podobně jako Bialecký také vězněn. Festival jeden svět potrvá do 9. března v Praze, pak se přesune do dalších českých měst. Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást festivalu projekce filmů pro střední a základní školy, které proběhnou ve všech festivalových městech. Loni vidělo filmy s lidskoprávní problematikou 32 tisíc českých školáků. Má film a festival šanci měnit lidské smýšlení? Hovoří Igor Blaževič:

"Jeden ročník festivalu nemění, ale to co mění, to je premanentní snaha. My nejsme jediní. Je třeba zprostředkovat informace, přinášet svědectví. A je obrovský počet příkladů, které ukazují, že to funguje: My jsme před pár lety udělili cenu Homo Homini člověku, který se jmenuje Minkonan, který v tom okamžiku seděl v Barmě někde ve věznici. Ten člověk je dnes na svobodě. Ne proto, že jsme mu my dali cenu. Ale taky proto. Takže ano, já téhle věci věřím."