Jednání o úpravě hraničního režimu mezi Českou a Slovenskou republikou uvízla na mrtvém bodě

Vlajka Slovenské republiky

Česká ministerstva vnitra a zahraničí připravila návrh nové bezvízové smlouvy se Slovenskou republikou s ohledem na normy v EU. Představitelé Slovenska však navzdory předchozím jednáním s českou stranou ve čtvrtek svůj postoj otočili o 180 stupňů. Více už Vilém Faltýnek.

O celé problematice jednali ve čtvrtek v Praze ministři vnitra obou zemí Stanislav Gross a Ivan Šimko. Jednání však uvízlo na mrtvém bodě poté, co slovenský ministr české návrhy jednoznačně odmítl.

Stanislav Gross
"My jsme dnes neměli možnost o této věci hovořit, protože byla ve své podstatě vyloučena tou pozicí, kterou na začátku deklarovala slovenská delegace."

...uvedl ministr Gross. Slovenská vláda totiž podle Šimka trvá na tom, aby hraniční režim zůstal nezměněn až do vstupu obou zemí do Evropské unie.

"Je to podle našeho názoru věc, která je v zájmu našich občanů, aby se udržel právní rámec, vytvořený těmito dohodami, a nechceme ten standard, který se těmito dohodami vytvořil, snižovat až do vstupu do Evropské unie."

Celý spor se týká především změn takzvané režimové smlouvy, která podle Grosse neumožňuje zavést na hranicích opatření, která jsou nutná pro vstup do Evropské unie. Režimová smlouva je totiž provázána s bezvízovou dohodou, podle níž čeští a slovenští občané nebudou nijak omezováni při překračování společné hranice. Český ministr vnitra již dříve uvedl, že česká strana uvažuje také o zavedení dlouhodobých víz pro Slováky, kteří budou v ČR déle než 90 dní. Tento krok odůvodnil požadavkem Evropské unie. Gross nechtěl říci, zda v případě, že Slovensko ze své pozice neustoupí, přejde česká strana k jednostrannému vypovězení platných smluv.

"Samozřejmě že každá smlouva je za určitých okolností vypověditelná, ale jednostranné vypovězení bezvízové dohody není něco, o čem jsme kdekoli jednali," uvedl Gross.

Obě strany dohodly pouze dílčí výsledky. Čeští právní experti např. během "několika týdnů" připraví analýzu, která by měla Slováky přesvědčit o změně stanoviska. Odborníci budou jednat také o tom, zda je možné podle platné režimové smlouvy zrušit některé nevyužívané přechody, které často zneužívají ilegální imigranti. Slovenský ministr Šimko dodal, že je ochoten mluvit i o posílení ochrany hranic a dalším zlepšení boje proti ilegální imigraci.