Jídlo či kadeřník budou levnější - vláda navrhuje nižší sazbu DPH

Levnější řízek nebo nový účes. Toho by se mohli dočkat zákazníci, pokud parlament schválí přeřazení některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Základní sazba daně je v Česku 19 procent. Služby s vysokým podílem lidské práce vláda navrhuje zařadit do nižší devítiprocentní sazby DPH. Návrhem se teď budou zabývat poslanci. Cílem opatření je udržet zaměstnanost v oborech ohrožených krizí, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Které služby by mohly být v nižší sazbě DPH?

"Služby, které se týkají drobných oprav, například jízdních kol, obuvi, koženého zboží nebo oděvů a bytového textilu. Dále služby týkající se holičství a kadeřnictví. Největší rozpočtový dopad mají restaurační služby. Samozřejmě se to netýká tabákových a alkoholických výrobků."

Ještě nedávno ministr Kalousek podmiňoval novelu o DPH zrušením daňového zvýhodnění stravenek a tento návrh předložil i vládě. Proti tomu už dlouho ostře vystupují odbory. Vláda nakonec rozhodla, že do sněmovny bude předložen pouze návrh novely zákona o DPH a otázka daňových výjimek bude řešená jiným zákonem.

Milan Urban
A jak se na návrh dívá opozice? Sociální demokraté proti trvalému přeřazení některých služeb do nižší sazby výhrady nemají. Snížení z 19 na 9 procent se však ČSSD zdá málo a trvá na ještě nižší šestiprocentní sazbě. Jejich stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se obává, že zákazník tento krok příliš nepocítí.

"Jestli bude řízek o šest korun lacinější? Tak to možná bude, možná jenom o tři, protože část si nechají restauratéři u sebe. Je to určitě sympatické opatření, ale já bych očekával od vlády zásadnější věci, které by mírnily dopady krize."

Návrh vlády na přeřazení některých služeb do nižší sazby DPH vychází z nedávné dohody ministrů financí zemí Evropské unie. Podle ní mohou členské státy uplatňovat nižší sazbu i po roce 2010. Ministr Kalousek pokládá za úspěch, že v trvale snížené sazbě zůstane i domácí péče.

"Česká republika měla sníženou sazbu na domácí pečovatelské služby - o děti, nemocné, o postižené osoby. Měla vyjednanou výjimku do roku 2010. Kdyby nebylo dosaženo dohody, tak by tyto služby musely být v ČR v roce 2010 přeřazeny do základní sazby, tedy zatíženy DPH o deset procent vyšší, což bych pokládal za mimořádnou komplikaci pro oblast těchto služeb."

A co bude znamenat návrh vlády pro státní rozpočet? Ministerstvo odhaduje dopad snížení DPH na tři až šest miliard korun. Vláda si však od tohoto opatření slibuje udržení zaměstnanosti ve službách. V boji s krizí má od 1. dubna pomoci i možnost pro podnikatele odečíst si DPH u osobních aut, což kromě firem uvítali i prodejci nových vozů.