Jiří Čunek zpět ve vládě

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Šéf lidovců Jiří Čunek se vrátil do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, které opustil loni v listopadu kvůli obvinění z korupce. Prezident Václav Klaus ve středu Jiřího Čunka do těchto funkcí opět jmenoval. Předcházela tomu ale dohoda koaličních lídrů s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který si kladl jisté podmínky.

Zleva: Jiří Čunek,  Mirek Topolánek a Václav Klaus,  foto: ČTK
Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg kvůli Čunkově návratu hrozil odstoupením. Nyní ale ve vládě zůstává. Podmínkou je, že Čunkovy rodinné finance prozkoumá auditorská firma, kterou si ministr Schwarzenberg vybere. Podle premiéra Mirka Topolánka by měl být audit hotový do července:

"Na to konto je odblokována určitá nemožnost vzít zpět Jiřího Čunka do vlády, o což jsem dopisem prezidenta republiky požádal. Termín pro auditorskou firmu je 1. července. Začne tyto záležitosti zkoumat ve druhém nebo třetím týdnu dubna, protože samozřejmě dělá standardní daňová přiznání a různé audity."

Karel Schwarzenberg další postup zváží, až bude mít audit konkrétní výsledky. Podle nich se také rozhodne, zda je potom zveřejní:

"Je-li v tom něco závažného, tak si dovedu představit, že se to zveřejní. Jde o výsledky, zda je to průhledné, jasné, anebo ne."

Jiří Čunek s takovým postupem souhlasil. Jak sám ale řekl, chtěl tím vyjít vstříc ministru zahraničí:

"Ten postup je naprosto neobvyklý a v zásadě za normálních podmínek pro mne nepřijatelný. Ale jedná se o Karla Schwarzenberga, a tím pádem je pro mne tento postup přijatelný. Také hlavně proto, že hospodaření rodiny Čunkových už zřejmě není nic, co by se dalo tajit, a není nic, co by alespoň po částech nebylo známo. Takže já nemám důvod to schovávat."

Jiří Čunek  (vlevo) a  Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Koaliční lídři také odmítli spekulace o souvislosti mezi Čunkovým návratem a dohodou o tom, že by lidovci byli vstřícnější například k chystaným reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Podle šéfa zelených Martina Bursíka jde o kompromis, kterým se hlavně podařilo zabránit odchodu Karla Schwarzenberga z vlády:

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že to bude ku prospěchu vlády, bude to ku prospěchu Jiřího Čunka. Kdyby se tam objevil nějaký závažný problém, tak samozřejmě ta politická otázka zůstává nevyřešená, protože my jsme to pouze odložili. Já jsem hledal nějaké politické řešení téhle situace. Z toho řešení happy nejsem, ale je to lepší řešení než-li to druhé, které připadalo v úvahu. A zároveň je to řešení takovou cestovní mapou, taková road map, jak se v téhle šlamastyky dostat."

Podle opozice je tento postup blamáž. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach soudí, že by vláda teď měla sama požádat poslance o důvěru:

"Já myslím, že jakési audity, to je jenom oblbování lidí a že to nemá nic společného s nějakou realitou. Prostě v politice audity neplatí. Bylo by celkem čestné od této vlády, aby požádala své poslance v Poslanecké sněmovně, zda i takováto vláda má ještě důvěru vlastních poslanců."

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš nepředpokládá, že by vláda sama o sobě nechala hlasovat. V případě, že takový postup navrhne ČSSD, nejspíš druhou opoziční stranu podpoří.