Jiří Macháček vyhrál na Rallye Dakar kategorii čtyřkolek

Jiří Macháček, foto: ČTK

Maximálně spokojený se vrací z letošní Rallye Dakar český závodník Josef Macháček. Popáté v kariéře dokázal ovládnout kategorii čtyřkolek a nyní projel na svém stroji další kontinent, Jižní Ameriku. Sem se slavná Rallye Dakar přemístila z Afriky kvůli bezpečnosti. Do cíle dorazila jen polovina přihlášených posádek, musely se rušit rychlostní zkoušky.

Jiří Macháček,  foto: ČTK
Přesun slavné rallye z Afriky na jiný kontinent přiměl 51letého Josefa Macháčka, aby se na své čtyřkolce s názvem Diktátor postavil opět na start. Kdyby se jelo na tradičních tratích, už by o vavříny nebojoval. Další ročník už absolvovat nebude, jedině kdyby se rallye přesunula zase na jiný kontinent, třeba do Austrálie.

Jiří Macháček,  foto: ČTK
"Tohle považuji z kategorii čtyřkolek za konečné. Myslím, že to je krásná tečka a pokoušet se o šesté vítězství by bylo bláznovství v mém věku."

Radost mu udělal i Oldřich Bražina, který startoval na jeho čtyřkolce a obsadil celkově páté místo. Josef Macháček si pochvaloval podmínky, které organizátoři připravili i obrovské množství fanoušků, kteří lemovali tratě. Ty byly specifické tím, že je prakticky nikdo neznal. Ačkoliv měl Macháček v celkovém pořadí více než dvouhodinový náskok na Argentince Patronelliho, vítězstvím si nebyl jistý až do posledních metrů.

"Po odpočinkovém dnu se třeba dostanu na první místo a držet tu pozici je hrozně psychicky náročné. Dneska jsem se bál o každý detail na čtyřkolce, aby něco neodešlo."

Rallye byla enormně náročná. I Josef Macháček hovoří o štěstí. Za celý život nepřevrátil čtyřkolku tolikrát jako tady. Do cíle se nedostala řada favoritů. Závod v kategorii kamionů nedokončil po dřívějších odstoupeních Tomáše Tomečka a Marka Spáčila ani Aleš Loprais. Před startem do závěrečného měřeného úseku se nepodařilo opravit spojku a odstoupil z průběžného osmého místa.

A jak dopadli Češi v dalších kategoriích? Na motorce zajel nejlépe Macek na 18. místě. Velkým překvapením se stala česká posádka v kategorii aut Zapletal Ouředníček. V těžké konkurenci dojeli celkově sedmí a druzí mezi amatéry. Miroslav Zapletal tomu nechtěl v cíli ani věřit.

"Ani ve snu mě nenapadlo, že by to tak mohlo dopadnout. Byla za tím tvrdá práce spolujezdce, který mě parádně navigoval, bez něho bych to nedal. Velice rychle se všechno naučil. Je to skvělé a možná mi bude docházet ještě dost dlouho, že je to pravda. Je to velký sen."

Tatra Aleše Lopraise,  foto: ČTK
Kategorie aut je na dakarské rallye nejprestižnější a ještě žádní Češi nebyli tak vysoko jako oni dva. Zapletal je amatér za kterým nestojí žádná velká automobilka, která by mu dávala nejlepší materiál a zajistila desítky mechaniků. Pro úspěch udělal hodně. Koupil si někdejší tování Mitsubishi, měl i svůj kamion, který mu dělal tzv. rychlou asistenci. Zúčastnil se i závodu v kategorii kamionů, ale prvořadé pro posádku bylo pomáhat v případě obtíží právě Zapletalovi. A Robert Randýsek, který náklaďák řídil, nakonec dojel jako jediný Čech v kategorii kamionů do cíle. Rallye v kategorii automobilů dokončil i poslanec a pražský radní Jiří Janeček, celkově dojel na 51. místě.

Letošní ročník rallye si vyžádal řadu zraněných jezdců, včetně českých, a jednu smrtelnou oběť z řad závodníků: devětačtyřicetiletý francouzský motocyklista Pascal Terry zemřel v druhé etapě na zástavu srdce.

A jaký bude další Dakar? Spekuluje se o Austrálii i Severní Americe. Ve hře je opět Jižní Amerika. Je tu bezpečno, nadšení fanoušci i podpora vlád.