Jiří Raška věří na MS nejvíce Koudelkovi

Foto: ČTK

Nadcházející MS v klasickém lyžování v Liberci bude největší sportovní akcí v dějinách ČR. Naše země měla ve své historii mnoho slavných skokanů, ale jen jednoho Rašku. Právě olympijský vítěz z Grenoblu se s vámi podělí o své zážitky z minulosti i očekávání k nejbližším dnům v premiérovém díle našeho miniseriálu, který se bude věnovat právě libereckému šampionátu.

Jak se těšíte na liberecký světový šampionát, který už doslova klepe na dveře?

"Byl bych špatným bývalým lyžařem, kybych se netěšil na MS, které bude u nás. My zažili MS na Štrbském Plese v roce 1970 a předtím se konalo nanečisto neoficiální mistrovství tuším v roce 1925 v Jánských Lázních. Jinak jsme žádnou tak významnou akci u nás doma neměli."

Zmínil jste MS na Štrbském Plese odkud máte stříbrnou medaili z velkého můstku, ovšem vaším vrcholem byla zlatá a stříbrná medaile z olympiády v Grenoblu. Jaké úspěchy čekáte od našich skokanů na libereckém MS?

Poštovní známka s námětem nadcházejícího mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci,  foto: ČTK
"Nejlepší výsledek očekávám od mladého Romana Koudelky, který by při troše štěstí mohl být v desítce. U Jakuba Jandy uvidíme, začátek sezóny měl dobrý. V družstvech by měli být v nejlepší šestce. Je to složité, protože domácí prostředí mnohdy svazuje nohy více, než kdyby to bylo mimo republiku."

Můžete prozradit, jaký jste měl v závodnických letech recept na zvládnutí psychického tlaku?

"V Tatrách to byla hektická doba po osmašedesátém. Přišlo asi 150 tisíc diváků, všichni nás pasovali za favority a my to trošku podělali. Tatry byly tenkrát "Václavákem", mnoh lidí tam jezdilo na rekreace a plácali nás po ramenou, protože jsme měli velké úspěchy v předchozích závodech. Jenomže se to zvrtlo na psychice a velkém chtění, no a výsledky nebyly takové, jaké jsme očekávali."

Vy osobně budete v Liberci přítomen jako čestný host nebo MS odsledujete z tv obrazovky?

"Budu v Liberci, dostal jsem pozvání. Už jsem si vybral závody, které bych chtěl stihnout. V prvé řadě to budou skoky, ale program bude nabitý, tak uvidím, co všechno se mi povede zvládnout."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio