Jourová obstála. Při 'grilování' působila sebejistě, říkají čeští europoslanci

Věra Jourová, foto: ČTK/AP/Virginia Mayo

Věra Jourová z hnutí ANO prošla slyšením v Evropském parlamentu a byla jednomyslně schválena do pozice budoucí místopředsedkyně Evropské komise pro evropské hodnoty a transparentnost. Po slyšení před europoslanci získala podporu zástupců většiny frakcí. Definitivní potvrzení celé Komise bude mít v rukou plénum europarlamentu za dva týdny.

Věra Jourová,  foto: ČTK/AP/Virginia Mayo
Věra Jourová předstoupila před europoslance jako jedna z posledních navržených kandidátů a kandidátek. Během takzvaného grilování, které trvalo tři hodiny, dostala celkem 25 otázek. Týkaly se zejména dodržování vlády práva, transparentnosti institucí a jejich rozhodování či ochrany demokracie a základních svobod. Odpovídala i na otázky zaměřené na nezávislost médií či bezpečnost novinářů a kybernetickou bezpečnost.

Česká eurokomisařka poslancům EP mimo jiné řekla, že podporuje návrh, aby dodržování zásad vlády práva bylo jednou z podmínek pro čerpání peněz z evropského rozpočtu. Komise by podle ní měla hodnotit všechny země a nezaměřovat se pouze na některé. Součástí by podle ní mělo být hodnocení stavu korupce. Jako svůj významný úkol Jourová jmenovala zejména boj proti dezinformacím.

Po slyšení Věra Jourová přivítala, že se otázky až na dvě výjimky vyhnuly české politické scéně. "Já jsem ráda, že se europoslanci ptali na obsah mého portfolia a ne na domácí věci. A ne proto, že bych se chtěla vyhnout odpovědím, ale já jsem tady od toho, abych se chopila nějaké práce a dělala ji. Doufám, že jsem těch konkrétních odpovědí dala hodně a že jsem přesvědčila členy EP, že mi dají důvěru. Takže tam padly dvě otázky na domácí realitu a na ně jsem odpověděla."

Jourová: Trestní stíhání si v ČR nelze objednat

Jiří Pospíšil,  foto: Jana Přinosilová,  ČRo
Dotaz na možný střet zájmů stíhání českého premiéra Andreje Babiše (ANO), kterou se momentálně zabývají evropští auditoři, během slyšení nezazněl vůbec. Jednu z otázek v souvislosti s Babišem položil ale Věře Jourové český europoslanec Jiří Pospíšil z TOP09.

Konkrétně chtěl vědět, zda by se podle ní měla komise distancovat od výroku premiéra, že je možné si v ČR objednat trestní stíhání. "Paní Jourová je zkrátka nominantkou země, kde vládne premiér, který má problémy s trestním stíháním," vysvětlil.

Jourová odpověděla, že s tvrzením o možnosti objednat si trestní stíhání nesouhlasí. Uvedla, že plně důvěřuje českým justičním orgánům. Dodala, že Evropská komise podobné výroky politiků nekomentuje a jedná až v případě, že dochází ke skutečným změnám ohrožujícím nezávislost justice.

Čeští europoslanci: Podala dobrý výkon

Věra Jourová,  foto: ČTK/AP/Virginia Mayo
Jiří Pospíšil označil odpověď české eurokomisařky za spíše neurčitou, což ho prý mrzelo. Celkově ale byla podle něj Věra Jourová dobře připravená. "Paní Jourová je profesionál. Ví, jak na takovém slyšení má vystupovat. Já osobně jsem sice čekal konkrétnější odpovědi, ale jsem přesvědčený, že na většinu poslanců působilo její vystoupení pozitivně a že tedy bude potvrzena," uvedl.

Také podle dalších českých europoslanců podala Věra Jourová při slyšení dobrý výkon. "Věra Jourová opravdu zúročila zkušenost z bruselského prostředí, nenechala se zvyklat žádnou otázkou a bylo to velmi příjemné slyšení," uvedla například europoslankyně Dita Charanzová z hnutí ANO.

Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL napsal, že výkon Jourové předčil jeho očekávání, protože nabídla řadu konkrétních řešení. Chvála zněla i od Alexandra Vondry z ODS. Někteří ale vyjádřili konkrétní výhrady. Třeba Mikuláš Peksa z Pirátů pokáral Jourovou za odpověď týkající se zodpovědnosti internetových platforem za zveřejněný obsah.

Definitivní potvrzení celé komise bude mít v rukou plénum Evropského parlamentu za dva týdny.