Jsou finance jediným důvodem odvolání Jiřího Pospíšila? Na jeho podporu se svolávají demonstrace

Jiří Pospíšil y Petr Nečas, foto: ČTK

Středeční odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vyvolalo nečekaně prudkou reakci. Už na středeční podvečer svolali studenti demonstraci na jeho podporu na Palackého náměstí v Praze a další demonstrace se chystají. K Praze se přidává i Brno. Ve veřejnosti sílí názor, že za Pospíšilovým pádem byly jiné důvody, než jaké oznámil premiér Petr Nečas. Objevují se spekulace, že skutečným důvodem má být to, aby se vrchní pražskou zástupkyní nestala dosavadní ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Středeční odvolání Jiřího Pospíšila přišlo nečekaně, jako příslovečný "blesk z čistého nebe". Podle premiéra Nečase ministr Pospíšil manažersky selhal, když při jednání vlády o rozpočtu chtěl víc peněz pro vězeňství.

"Nemohu připustit stav, kdy kvůli rozpočtovým škrtům v tomto roce dokonce rezignuje jeden ministr a vláda se málem rozpadne, aby pár týdnů poté byl na vládu přinesen návrh na navýšení jednoho resortu o jednu miliardu korun."

Podle Jiřího Pospíšila peníze ale nejsou pravý důvod k jeho odvolání. Na jejich nedostatek ve vězeňství totiž upozorňuje dlouhodobě. Připomněl ale, že se chystal jmenovat ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou vrchní pražskou státní zástupkyní:

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
"Já to respektuji, ale nedokážu se zbavit pocitu, že tam určité vztahy ke státnímu zastupitelství mohou být. Nechci to ale dál rozvíjet. Já pouze konstatuji, že finance jako takové jsou dlouhodobým problémem resortu spravedlnosti. My na to permanentně upozorňujeme, píšeme dopisy ministrovi financí a na podzim minulého roku, když se schvaloval rozpočet, tak jsme upozorňovali na úrovni vlády na to, že peníze nám určené jsou z pohledu počtu vězňů nedostatečné."

Premiér Nečas ale popírá, že by Pospíšila odvolal proto, aby zabránil jmenování Bradáčové vrchní pražskou žalobkyní. O tomto návrhu se dozvěděl až po odvolání Pospíšila. Ústecká státní zástupkyně Bradáčová na sebe upozornila v úplatkářské kauze poslance ČSSD a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Prezidentka Unie státních zástupců má pověst nebojácné a neúplatné žalobkyně, která nepodléhá politickým tlakům. Do vedení pražského vrchního zastupitelství ji navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Opoziční ČSSD vidí za odvoláním Pospíšila právě snahu zabránit Bradáčové, aby se zabývala velkými korupčními případy. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

Lenka Bradáčová
"Tím důvodem můžou být také obavy z toho, jakým způsobem postupuje v posledních měsících a týdnech Policie ČR a státní zastupitelství."

Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by ale nový šéf resortu právě jmenováním Bradáčové do vysoké funkce současné spekulace odvrátil:

"Když budoucí ministr spravedlnosti tomu návrhu vyhoví, tak je jasné, že všechny ty spekulace, o kterých tu hovořili sociální demokraté, jsou opravdu jenom spekulace."

Pokud bude naopak Pospíšilův nástupce jmenování Bradáčové oddalovat, může tím prospět tzv. kmotrům v politických stranách. Ve vysílání Českého rozhlasu na to upozornil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

"Takovéto řešení by nepochybně vyhovovalo těm částem politických stran, které můžeme označovat jako kmotrovské. Jsou to skupiny, které rozhodně nemají zájem na tom, aby zde probíhalo vyšetřování ekonomické kriminality, kriminality, která má korupční a klientelistický charakter, vazbu na politické strany a podobně."

Demonstrace na podporu odvolaného ministra spravedlnosti,  foto: ČTK
Také studenti Právnické fakulty UK, kteří se ve středu na sociálních sítích narychlo svolali na večerní demonstraci na podporu Jiřího Pospíšila, vidí za jeho odvoláním snahu zabránit jmenování Bradáčové vrchní pražskou žalobkyní:

"Zde jde samozřejmě pouze spekulovat. Nicméně jestliže ve čtvrtek byl doručen Pavlem Zemanem návrh na jmenování doktorky Bradáčové na Vrchní státní zastupitelství a pan exministr Pospíšil řekl, že se ji chystal jmenovat tento týden a že o tom pan premiér věděl, pak je důvodně spekulovat, že tím důvodem bylo nedosazení doktorky Bradáčové,"

řekl svolavatel studentské demonstrace a budoucí právník Jakub Drápal. Další demonstrace na podporu odvolaného ministra jsou zatím ohlášeny na Václavském náměstí v Praze a také v Brně.

Sám Jiří Pospíšil prohlásil, že by rád kandidoval v podzimních komunálních volbách na Plzeňsku:

"Pro mne by bylo ctí pomoci kandidátce ODS v Plzeňském kraji, ale podstatné je, aby si plzeňská ODS řekla, zda o to usiluje. Já bych nerad vytvořil dojem, že jsem přišel o jednu funkci a už se deru do další funkce. Vím, že to zní v Čechách falešně, ale já o žádnou funkci v tuto chvíli neusiluji a mnohem raději se budu věnovat aktivitám u paní Medy Mládkové."

Jako o možných nástupcích Jiřího Pospíšila na postu ministra spravedlnosti se mluví o poslanci ODS a šéfu ústavně právního výboru sněmovny Marku Bendovi a současném náměstku ministra Danielu Volákovi. Oba ale zatím odmítají tyto spekulace komentovat. Premiér Nečas zveřejní jméno nového šéfa resortu během týdne.