Jste na tůře, máte žízeň a hlad. Najednou se před vámi objeví na louce či v lese samooblužný bar. Lidé si je oblíbili
V Česku si získávají oblibu takzvané samoobslužné bary v přírodě. Je tu nejen občerstvení pro turisty, ale někde i pamlsky pro psy. Lidé si zboží sami vyberou a následně zaplatí buď do kasičky, nebo online. Bohužel se stává, že bary i někdo vykrade.
"Samoobslužné bary nabízejí turistům možnost občerstvit se po dlouhé túře. Ve většině případů se nacházejí na odlehlých místech. Zájemci si mohou koupit pivo, limonádu, energetické tyčinky nebo sušenky a nechat za produkt dobrovolnou částku," řekla České televizi Dominika Lomová, manažerka hotelu na Vysočině, která provozuje samoobslužný bar.
"V našem baru, který jsme zřídili v místním lese, nabízíme nejen občerstvení pro turisty, ale také pamlsky pro psy. Cestovatelé si mohou vybrat z různých nápojů a sušenek."
Dominika Lomová myslela, že bary poté, co je vykradli několikrát zloději, zruší. Ale nakonec je hotel zachoval. Měsíčně je totiž navštíví až 500 turistů a většina poctivě zaplatí.
Vznikl i zimní bar s kovárnou
V rámci Koruny Vysočiny už funguje sedm samoobslužných barů a jeden výčep. Novinkou na Vysočině je samoobslužný výčep piva se čtečkou občanských průkazů, který má zabránit pití alkoholu mladistvými.
Že lidé rádi takové bary využívají, potvrdila i skupina cyklistů z Liberce, kteří navštívili Vysočinu a při stoupání po sjezdovce s potěšením objevili na jejím konci samoobslužný bar, jak řekl České televizi jeden z nich, Radek Havlík.
"Tyhle bary jsou výborný nápad, hlavně pro lidi, kteří jako my lezou na takovou sjezdovku. Tady se člověk může občerstvit a zregenerovat".
Další samoobslužný bar v lese je natříklad na trase Stezky Českem v Orlických horách. Tady vymysleli, jak zajistit, aby bylo i v parném létě pivo chlazené. Přepravky s nápoji jsou totiž v horském potoce. Na stezce byla matka s dcerou, které putovaly do Neratova.
"Jsme úplně nadšené, že někdo dokáže v současné době takhle důvěřovat lidem. Hrozně se nám to líbí."
V Českém Švýcarsku vznikl zimní samoobslužný bar s kovárnou. Kovář Miloslav Petrášek nejdřív zprovoznil Luční bar, který si lidé oblíbili a jsou poctiví. Proto vytvořil jeho zimní variantu ve své kovárně. Návštěvníci tak mají možnost vidět, jak pracuje. A sami si mohou řemeslo vyzkoušet.