Kalendárium

Rudolf Hrušínský, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V kalendáriu nebude tentokrát chybět výročí Rudolfa Hrušínského a připomeneme také, že otázku Chcete být milionářem položil moderátor stejnojmenného pořadu poprvé před deseti lety.

Rudolf Hrušínský,  foto: ČTK
Před devadesáti lety se v Nové Včelnici, tehdejším Novém Etynku, v herecké rodině narodil jeden z nejoblíbenějších českých herců Rudolf Hrušínský. Hrál už od dětských let a později by si málokdo tipoval, že doktor z filmů Vesničko má středisková či z Postrižin začínal pro něj potupnými rolemi holčiček. Prošel několika divadly, včetně Divadla E.F. Buriana. O svých angažmá vyprávěl v roce 1990 v Československém rozhlase.

"Později se soubor rozdělil na divadlo armádní a Městská divadla pražská. A protože většina mých přátel přecházela k městu, přešel jsem s nimi. Ředitelem byl Ota Ornest a bylo to jedno z nejšťastnějších období mého života. V šedesátém roce mi tehdejší šéf činohry Národního divadla Otomar Krejča nabídl angažmá v Národním divadle. Nabídku jsem přijal a v Národním divadle jsem dodnes. Dostal jsem tam mnoho příležitostí zahrát si krásné role např. otce ve Williamsově Kočce na rozpálené plechové střeše, ve Věci Makropulos Hauka, Šendorfa, v Jindřichu IV. Falstafa, v Hubačově Staré dobré kapele Šáňu...atd. Sešel jsem se s lidmi, kterých jsem si vždycky neobyčejně vážil, jsou to už dneska legendy, se kterými jsem se na jevišti Národního divadla setkával. Byl to Zdeněk Štěpánek, Karel Höger, Kreuzmann, Boháč...bylo jich mnoho a jsem rád, že jsem ještě stihnul si s nimi na jevišti zahrát."


Známý Franta Šiška z Nohavicovy písničky a s ním i spousta dalších mohli poprvé vyrazit do "Milionáře" před deseti lety. Právě tehdy se tato soutěž objevila na televizních obrazovkách. Po úspěšném pořadu, v české verzi názvem Chcete být milionářem, vysílaném televizí Nova zůstala už dnes jen populární písnička Jaromíra Nohavici. I když to jen, patří do velkých uvozovek.


A nakonec ještě výročí, které se rozhodně netýká jen dětí. Před 65 lety zahájilo Divadlo Spejbla a Hurvínka své působení v Praze - v sále Hasičského domu na Vinohradech, odkud se přestěhovalo z Plzně.