Karlovarské lázeňské oplatky se vyrábí víc než 150 let

Karlovarské oplatky se kdysi balily do plechovek

Dvě oplatky s různorodou náplní z cukru, oříšků, vanilky, čokolády, a dalších pochutin, mají dlouhou tradici. Do zemí Koruny české se dostaly přes německé obyvatelstvo.

Historické spékací kleště | Foto: Naďa Krásná,  Český rozhlas

"Pravděpodobně se vyvinuly z hostií, které se používají při bohoslužbě v křesťanských kostelích, čemuž odpovídá jednak tvar, i podobné těsto, ze kterého jsou ty lázeňské oplatky i vyrobené," vysvětlil Marcel Paška, kurátor karlovarského muzea. A zřejmě se vždy vyráběly kulaté.

"Podle dochovaných oplatkových kleští, ve kterých se ty oplatky pekly a pečou, tak to vypadá, že pravděpodobně byly vždy kulaté, a bude to z toho důvodu, že se lidem lépe drží v ruce."

Karlovarská lázeňská oplatka | Foto: Alice Wiegandová,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Voňavá pochoutka měla tehdy asi jen 13 cm v průměru. Poprvé se o karlovarských oplatcích píše v průvodci.

"My se domníváme, že se poprvé objevily během 18. století. Nejstarší zmínku o lázeňských oplatkách máme v průvodci po Karlových Varech z roku 1788. Ve sbírkách muzea v Karlových Varech jsou i jedny kleště, které mají na té pečící ploše vyryté datum 1789. Takže pravděpodobně před koncem 18. století byly oplatky v Karlových Varech již známé."

Oplatky rodiny Bayerů se jedly i na královských dvorech

Vila rodiny Bayerových | Foto: Helena Součková,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Karlovarské oplatky proslavila rodina Bayerů. V roce 1827 přišla do Karlových Varů za prací Barbara Nasler, která si vzala místního policistu Michaela Bayera, a pro lázeňské hosty pekla křehké oplatky.

Jedno balení si domů přivezl i příslušník pruského dvora. Krátce na to přišla objednávka od kanceláře císaře Viléma I. na týdenní dodávky oplatek. Konzumovaly se na císařském dvoře a podle svědků je čas od času jedl i sám císař.

Rodina opatruje původní tajný recept dodnes

Foto: Městský architv Eisenach,  obr. 41.3 0512 / NN,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0 DE

Po smrti Barbary v říjnu 1887 převzal živnost nejstarší syn Karl a rozšířil výrobu na oplatky v různých velikostech. Zavedl také celoroční zasilatelskou službu a investoval do reklamy. Od té doby jsou oplatky baleny do staniolu, který slouží jako ochrana proti vlhkosti.

Karl Bayer dodával na několik královských dvorů. Císařovna Alžběta si nechávala zasílat oplatky do Miramare a na Korfu, na její přání s čokoládovou polevu. Původní tajný recept opatrují potomci Bayerů, kteří dnes žijí v Bavorsku, dodnes.

Evropská komise v roce 2011 rozhodla, že Karlovarské oplatky a trojhránky jsou tradičními výrobky spjatými výlučně s českým územím, a že v souladu se 150 letou výrobní tradicí mohou nést označení Karlovarské oplatky jen výrobky obsahující karlovarskou vřídelní vodu.

Foto: Naďa Krásná,  Český rozhlas
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.