Kauza IPB

IPB

Investiční a poštovní banku, která se vloni v červnu ocitla kvůli špatnému hospodaření v nucené správě, koupila i se všemi pohledávkami a dluhy za symbolickou cenu jedné koruny Československá obchodní banka. Vláda jí tento krok usnadnila tím, že poskytla záruky na nedobytné pohledávky IPB, které měly být převedeny do Konsolidační banky. Podle odhadů se tak v několika příštích letech zatíží státní rozpočet částkou 50 až 100 miliard korun. Odpůrci prodeje IPB, zejména z opoziční ODS, vládu za tuto transakci kritizují. Ministr Pavel Mertlík se k případu IPB vyjádřil:

Ministr Mertlík požádal vládu o odtajnění smluv a státních záruk, které se převodu IPB týkaly. Poukázal na to, že jejich zveřejnění dnes již nemůže chod Československé obchodní banky ani Konsolidační banky ohrozit. Dodal přitom:

"Určité údaje nebo určité prvky té smlouvy o státní záruce mají povahu citlivého obchodního tajemství, nicméně ta citlivost obchodního tajemství už vyvanula, vyprchala, právníci tuším říkají vyhasla."

Mertlíkovi se však při středečním zasedání nepodařilo vládu o svých argumentech přesvědčit. Při uzavřeném jednání, které provázela mimořádná opatření, kabinet jeho žádost o zveřejnění dokumentů zamítl. Usnesení o státních zárukách tak dál zůstává tajné. Hospodářské noviny k tomu ve svém komentáři uvádějí, že se tak vláda dopustila hrubé chyby. Ministr financí má nyní podle nich dál svázané ruce, stejně jako tomu bylo loni při privatizaci České spořitelny. Pavel Mertlík uvedl, že o zpřístupnění usnesení vlády i odpovídajících smluvních dokumentů požádá znovu na některém z dalších zasedání vlády.