Kauza Morava rozkolísala ODS

0:00
/
0:00

Napjatá situace v Občanské demokratické straně se nezklidňuje. Její poslanecký klub přišel o dva členy, kteří nesouhlasí se způsobem, jakým se ve straně řeší kauza dalšího z bývalých členů, Jana Moravy. Ten padl do pasti, kterou připravil s redaktory televize Nova rebelující občanskodemokratický poslanec Vlastimil Tlustý. Projevil totiž zájem o záměrně nafocené kompromitující materiály na svého stranického kolegu. O této aféře jsem hovořil s politologem Jiřím Pehe.

Je podle Vás aféra poslance Moravy pouhým pochybením jednotlivce nebo odhalením příslovečné špičky ledovce?

"Já se obávám, že aféra Morava je spíše odhalením špičky ledovce. V české politice skutečně panují bezskrupulózní praktiky, kdy se jednotlivé politické strany a politici snaží na konkurenci získávat informace a politické strany se chovají spíše jako firmy, které bojují o trh, než jako organizace, které mají nějakým způsobem, uspokojovat veřejný zájem. Takže já se obávám, že to není nic výjimečného a ačkoliv to postihlo poslance Moravu, tak bych se vůbec nedivil, kdyby podobná reportáž nebo podobný novinářský počin odkryl mnohem širší korupci v politických kruzích."

Patří podle Vás sbírání kompromitujících materiálů na politické protivníky, ale i na koaliční partnery a spolustraníky, mezi přípustné metody politického boje?

"Myslím si, že to rozhodně nepatří k čistému politickému boji, a koneckonců víme, že v demokraciích, které jsou trochu rozvinutější než ta česká to už několikrát vedlo i k pádům velmi významných politiků. Stačí si vzpomenout na aféru Watergate ve Spojených státech, kde se také lidé okolo Richarda Nixona pokoušeli získávat informace na politickou konkurenci. Takže to rozhodně do politiky příliš nepatří. Samozřejmě pokud ty informace jsou získány nějakým čistým způsobem, tak se proti tomu asi nedá nic namítat, ale pokud politici a s nimi spřízněné agentury a podobně sbírají ty informace způsobem, který je na hraně zákona nebo za hranou zákona, tak pak samozřejmě nemůžeme mluvit o tom, že to do politiky patří."

Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
A jak vnímáte použití návnady a skryté kamery při odhalování pokusů o vydírání politiků?

"Já se přikláním k interpretacím, které jsme slyšeli i od zahraničních odborníků, že použití skryté kamery nebo návnady je přípustné, když se jedná o nějaký zásadní společenský zájem a nešlo by tu informaci získat jiným způsobem. A v tomto případě si nejsem úplně jist, že se o takový zásadní společenský zájem jednalo, protože se skutečně spíše jednalo o tu špičku ledovce, o kterém ale většina společnosti ví, a ten problém je spíše systémový než jenom ojedinělý. A myslím si, že ačkoliv samozřejmě na jedné straně je záslužné, že to bylo nějakým způsobem odhaleno, tak si myslím, že použité metody ne úplně korespondují se závažností toho jednání."

Co soudíte o roli poslance Vlastimila Tlustého v této kauze?

"Já myslím, že Vlastimil Tlustý by měl skutečně zpytovat svědomí. On myslím zašel ve své snaze zdiskreditovat politické soupeře v Občanské demokratické straně příliš daleko. Je sice pochopitelné, že je mu nepříjemné, že i proti němu se vede mocenský boj, a chtěl ukázat zřejmě, jakými metodami se tento boj vede, ale na druhou stranu politik, který se sám nabídne jako volavka, rozhodně asi nemá v té nejvyšší politice co dělat."

Předseda ODS Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Je podle Vás pravděpodobné, že by o počínání Jana Moravy nevěděl nikdo z vedení Občanské demokratické strany?

"Myslím si, že je to velmi nepravděpodobné, že politický junior, jako je Jan Morava, určitě takovou akci nebo akce, jednání nedělal na vlastní pěst. Myslím, že o tom věděla celá řada lidí okolo něho a možná, že mu i dokonce pomáhali, protože cílem určité skupiny v Občanské demokratické straně jistě bylo zdiskreditovat Vlastimila Tlustého a popřípadě ho donutit k tomu, aby se zařadil do jedné řady. Takže já se obávám, že to rozhodně nebyla sólová akce poslance Moravy."

Souhlasíte s názorem prezidenta Václava Klause, že kauza poslance Jana Moravy je důkazem selhání systému současné české politiky, která postrádá obsah?

Prezident Václav Klaus
"Já s Václavem Klausem v tomto směru souhlasím, ale bohužel musím zároveň jedním dechem dodat, že za tu systémovou nemoc české politiky nese velkou odpovědnost on sám. On tady vytvářel ten systém české politiky po celá devadesátá léta, byl to on, který uzavřel opoziční smlouvu se sociální demokracií, kde se rozdělovaly prebendy a ty dvě strany si mezi sebou de facto rozdělily vliv ve státě, a to rozhodně značnou měrou přispělo k vyprázdnění politiky. A v tom má pravdu Mirek Topolánek, když poukazuje na kořeny toho současného problému. Takže Václav Klaus jistě má právo poukazovat na problém, ale měl by zároveň, stejně jako v mnoha dalších případech, přiznat, že na tom nese kus viny."

Odhalení toho druhu, jakou je kauza Morava, by v zemi se zavedenou demokracií takřka automaticky znamenalo ztrátu důvěry vládnoucí strany a zřejmě i řadu rezignací. V Česku nikoliv. Kdy podle Vás bude i u nás demokracie dostatečně zavedená?

"Myslím si, že to ještě bude nějakou dobu trvat. Prezident Masaryk kdysi dávno, když byl tázat na prvorepublikovou demokracii, prohlásil, že ano, máme demokracii, ale máme málo demokratů. A ten problém demokracií bez demokratů je problémem všech nových demokracií. Když byl pak Masaryk tázán na to, jak dlouho bude trvat vytvoření demokracie, která je založena na skutečných demokratech, tedy i vytvoření určité politické kultury, kdybychom to řekli dnešními slovy, tak řekl, že o tom mluví již ve Starém zákoně - to byl exodus židů z Egypta. A důvod, proč zůstali na poušti po dvě generace, byl ten, že to obvykle trvá skutečně ty dvě generace než se z národa poznamenaného nějakou zkušeností autoritářskou, totalitní nebo nějakou jinou tragickou zkušeností stane národ, který ctí pravidla."

Tak to si ještě nějakou tu generaci počkáme...

"Nejméně jednu," soudí politolog Jiří Pehe.