Každý správný Ústečan má doma svůj Střekov

Foto: Martina Schneibergová

Když budete přijíždět vlakem do Ústí nad Labem, první, co uvidíte je majestátní hrad Střekov. Na černé skále se vypíná do výšky sto metrů už 700 let. K tomuto výročí zde probíhá výstava 700 x Střekov. Pořadatelé si dali za cíl, shromáždit právě tolik obrazů, fotografií, pohlednic a upomínkových předmětů, na kterých je hrad vyobrazený.

Foto: Martina Schneibergová

Foto: Martina Schneibergová
"Vždycky byl námětem pro tisíce fotografií. Objevuje se i ve filmu. Pro každého Ústečana je to symbol jeho rodného města. Když jsem se jako malé dítě vracel z prázdnin domů a jeli jsme vlakem od Lovosic, vždycky jsem koukal z okna. A když jsem viděl Střekov, tak jsme byli doma," zavzpomínal ředitel muzea v Ústí nad Labem Václav Houfek.

Slavný skladatel Wagner si na Střekově hrál na hradního ducha

O Střekovu se povídá, že se zde prý za deštivých nocí po útesu škrábe duch mladé dcery hradního pána, která se tu kdysi rozloučila se životem. Poloha hradu i jeho romantický vzhled inspirovali řadu světových, českých i regionálních umělců. A jak napovídala hudba, která byla slyšet v pozadí, i známého hudebního skladatele.

Foto: Martina Schneibergová
"To, co slyšíme na pozadí, je opera Tannhäuser od Richarda Wagnera. Strávil na Ústecku řadu dnů. A právě na Střekově na začátku 40. let 19. století skládal tuto operu. Podle jeho deníku využíval pro svou inspiraci právě romantickou zříceninu hradu Střekova nad řekou Labe. K dokonalosti mu chyběla nějaká pořádná hradní strašidla. Aby si tu atmosféru dokonale užil, tak neváhal o půlnoci chodit po cimbuří hradu zaobalený do bílého prostěradla a toho hradního ducha si odehrál sám."

Wagner tu nakonec složil báseň, která se stala podkladem pro libreto opery Tannhäuser.

Střekov se objevuje i v románech George Sandové

George Sandová,  foto: Wikimedia Commons,  CC0
Wagner nebyl jediným umělcem, který tady hledal a našel inspiraci. Střekov učaroval Karlu Hynku Máchovi, Johannu Wolfgangu Goethovi i Karlu Mayovi. Stačila plavba pod hradem a inspiroval i spisovatelku George Sandovou.

"Ve 40. letech 19. století Čechy několikrát navštívila. Nevíme, jestli na hradě někdy byla, ale stoprocentně víme, že pod hradem projela na parníku z Prahy do Drážďan. Ta romantická dominanta nad řekou Labe jí natolik učarovala, že hrad Schreckenstein, náš temný hrad na vysoké skále nad řekou se objevuje v několika scénách v jejich slavných románech Consuela a Hraběnka z Rudolstadtu. Ten jeho popis je jednoznačný. Tahle výrazný skalní hrad na hraničních horách v Čechách nad řekou jinde nemáme."

Inspirací se Střekov stal i pro německého romantického malíře 19. století Ludwiga Richtera. Při vstupu na výstavu vítá návštěvníky kopie jeho slavného obrazu Přívoz pod Střekovem, originál je ve státních sbírkách v Drážďanech. Motivy z Ústí a Ústecka se v malířské pozůstalosti Ludwiga Richtera dochovaly především ve formě kresebných studií, uvedl ředitel muzea v Ústí nad Labem Václav Houfek.

Václav Houfek,  foto: Martina Schneibergová
"Namaloval si tady řadu skic, které jsou známé. Na výstavě nemáme jeho originál s hradem Střekovem, ale máme tu jeden originální akvarel, který reprezentuje jeho autentické dílo. Ten jeho nejslavnější obraz Přívoz pod Střekovem je tu přítomen v různých reprodukcích i v kvalitních kopiích nebo grafikách, které byly tímto obrazem inspirovány."

První zmínka o hradu je z roku 1319. Český král Jan Lucemburský se rozhodl nad Labem postavit strážní stanici, která by zajišťovala bezpečnost labské plavby a plnila funkci celnice. Koncem 16. století se stal majitelem hradu šlechtický rod Lobkoviců, kterým se opět vrátil.

Každý správný Ústečan má doma svůj Střekov

Foto: Martina Schneibergová
Hrad Střekov se stal dominantním motivem - značkou a výtvarným symbolem regionu. Zajímavostí je, že se ke Střekovu jako ke svému symbolickému sídlu hlásil i kuriózní mužský recesistický spolek Schlaraffia.

"K tomu odkazuje schlaraffistický dvojerb, protože to byli takoví symboličtí rytíři, kteří si udělovali různá rytířská jména a k tomu samozřejmě patřily i erby. Jeden z těch dochovaných erbů má také reliéf hradu Střekova. Shodou okolností je to schlaraffistický erb jednoho z nejbohatších lidí, kteří kdy v české zemi žili, Ignaze Petscheka."

Na výstavě se sešlo kolem 150 obrazů, dále fotografie, pohlednice, suvenýry. Organizátoři vyzvali i obyvatele, aby přinesli své Střekovy a popsali, jak k nim přišli.

"Každý pořádný Ústečan má doma svůj Střekov. A jeden z motivů výstavy je i ten, aby se lidé pochlubili těmi svými Střekovy. Máme tu jednu část výstavy, která byla při otevření úplně prázdná. Vyzvali jsme lidi, aby nám nosili své Střekovy. Už se nám jich sešlo hodně. Také jsme spustili web tvujstrekov, kam mohli nahrát fotografie nebo nějaká zobrazení. Měli jsme ambici, abychom na výstavě postupně shromáždili k 700. výročí 700 vyobrazení hradu Střekova."

Předměty, kde se Sřekov objevuje, je i svatební oznámení, nálepky na kufru, bonboniéra s obrazem Přívoz pod Střekovem, turistické hole či na motivech ústeckého pivovaru. Turisté ocení vynikající jídlo ve zdejší gotické restauraci a terasu s výhledem na malebné kopce Českého středohoří.

10
50.661026600000
14.032996800000
default
50.661026600000
14.032996800000