Kdo řídí Českou televizi?

Logo CT

Už měsíc je v České televizi prakticky bezvládí. Jiří Hodač, který byl necelé tři týdny generálním ředitelem, televizi prakticky neřídil. Stávkující zaměstnanci jeho vedení neakceptovali. Před svou rezignací pověřil vedením České televize dr.Valterovou, ta ji měla řídit do doby než Sněmovna jmenuje dočasného ředitele. Ani ji však stávkový výbor nepřijal. Ve středu se zaměstanci rozhodli vzít vedení do svých rukou. Podrobnosti přináší Jaromír Marek.

Logo CT
"Budu činit nezbytné provozní kroky, aby televize nebyla úplně bez vedení," prohlásil dosavadní finanční ředitel a člen stávkového výboru Ladislav Paluska. Podle právníků bylo však převzetí vedení televize nelegitimní a protiprávní. Pokračuje expert na pracovní právo prof. Miroslav Bělina:

"Jmenovat do funkcí mohou mohou pouze ti, kteří jsou k tomu ze zákona zmocněni. Pokud to udělá někdo jiný, je tento akt neplatný. Netvrdím, že tím byl spáchán trestný čin, ale rozhodně, jmenovat do funkcí mohou jen ti, kteří jsou určeni v zákoně. Rozhodně to nejsou sami stávkující, to rozhodně ne."

Postup stávkujícíh zaměstanců odsoudili politici napříč jednotlivými stranami, včetně těch, kteří s nimi od počátku sympatizovali. Místopředseda křestanských demokratů Jan Kasal řekl:

"Je to neodpovědné od těch, kteří e tu situaci snaží řešit nějak po svém."

Jan Kasal dodal, že v době, kdy se situací v České televizi zabývá Sněmovna i Senát bylo dosazení vlastního ředitele velmi nešťastné. Horní komora parlamentu totiž ve středu vrátila Sněmovně novelu zákona o České televizi a požaduje její přepracování. Podle senátorů totiž nový zákon vliv politiků v České televizi neomezuje. Tento požadavek byl přitom hlavním důvodem pro vznik nynější krize. Poslanecká sněmovna by v nejbližších dnech měla převzít pravomoce odvolané rady České televize a jmenovat dočasného ředitele. Ovšem jak v této souvislosti prohlásil premiér Miloš Zeman, rozhodně jím nebude Ladislav Paluska, kterého postavili do čela stávkující zaměstnanci.