Kdy vstoupí Česko do eurozóny?

Banco Central checo
0:00
/
0:00

Premiér Jiří Paroubek po pondělní návštěvě České národní banky, kde se spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou setkal s guvernérem centrální banky Zdeňkem Tůmou, oznámil, že bude podporovat přijetí eura v roce 2010. V poslední době se ale spíše spekulovalo s rokem 2009. Ten však premiér Paroubek označil jako nevhodný. O názor na náš vstup do eurozóny publicistu Ondřeje Neffa požádal Josef Kubeczka.

Jak hodnotíte tento časový posun?

"Já se domnívám, že ty spekulace kolem roku 2009 byly spíše zbožným přáním než realitou, a to nemám ze své hlavy, já nejsem ekonom. Zdá se, že většina ekonomických expertů se dívala na rok 2009 velmi skepticky z mnoha důvodů. Jedním z těch hlavních je samozřejmě stav veřejných financí, který je nekompatibilní s úmyslem vstoupit do eurozóny. Pak do toho vchází takové faktory, jako jsou volby a určitá doba, kdy se bude 'usazovat' nová vláda, která jistě bude vládou koaliční. Nikdo teď ještě neví, jaké koalice budou přicházet v úvahu. To jsou všechno faktory, které velmi zpochybňovaly rok 2009."

Vezmeme-li v úvahu zadluženost země, je podle Vás rok 2010 pro náš vstup do eurozóny reálný?

"To samozřejmě bude záležet na dalším vývoji. Já se domnívám, že pokud by ve volbách získala sociální demokracie takový úspěch, že by se přinejmenším udržela ve vládě, neřku-li že by ji sama sestavovala, i když tato poslední eventualita se zdá nepravděpodobná, tak by určitě tato vláda vynaložila velké úsilí, abychom tam vstoupili. Otázka je, jak se k tomu postaví Občanská demokratická strana, pokud vyhraje volby nebo získá takovou pozici, že bude ona tím motorem příští vládní koalice, protože skepse ODS k současné podobě Evropské unie je vlastně jedním z úhelných kamenů její politiky. Právě skepse k euroměně je jednou z takových rituálních nenávistí Václava Klause, který přesto, že už v této straně nehraje takovou roli, tak zůstává jejím hlavním ideologem. Myslím si tedy, že i na výsledku voleb v příštím roce bude hodně záležet, jak se bude Česká republika stavět k eurozóně. Jiná věc je, jak se k tomu budou stavět naše podnikatelské kruhy. Oni 'kapitáni průmyslu a obchodu' se veřejně k tomu moc nehlásí, mimo jiné i z důvodů politických a z důvodu jejich pozic k vládním strukturám. Pokud si ale oni budou přát vstup do eurozóny, tak tím rozhodně bude celý tento proces velmi usnadněn."

Foto: Evropská komise
Pro vstup do eurozóny se bude muset kurs české koruny pohybovat jen v určeném rozpětí vůči euru po dobu nejméně dvou let. Nezhatí tuto snahu stále sílící koruna?

"To je jeden z těch velkých argumentů proti vstupu do eurozóny, že vláda ztrácí jednu z hlavních pák k ovládání ekonomiky. A co se týče sílící koruny si myslím, že tady opět hraje roli mnoho aspektů, ale zejména je to asi projev vyrovnávání se naší ekonomiky s ekonomikou západní. Prostě kolik času trvá, než vyděláme 35 korun, kolik času trvá Němci nebo Francouzi vydělat euro, to je myslím ta fundamentální otázka. Čili přesto, že sílící koruna jistě působí mnohé potíže, a vy jste narazil na jednu z nich, tak si myslím, že je to, obecně vzato, pozitivní trend."

Někteří ekonomové soudí, že bychom neměli pospíchat s přijetím eura. Váš názor je zřejmě opačný...

"To, na co narážíte, to je právě věc, o které jsem před chvíli hovořil - že je ta velká páka najednou opuštěná. Ovlivňování kurzu domácí měny je samozřejmě velmi efektivní ekonomický nástroj. Já jsem eurooptimista, protože jsem přesvědčen, že je třeba postupovat integračními kroky hlavně z důvodů technologických, výrobních, dopravních, že to není jenom otázka spirituální, otázka příslušnosti ke kontinentu, dohadování se, jestli se cítíme českými nebo evropskými občany. To samozřejmě také jsou nezanedbatelné momenty, ale myslím si, že vlastně celými našimi dějinami se táhne taková ta integrační osa, od slučování prvních knížectví, přes vznik velkých královských státních útvarů, až se dospělo ke stadiu, kdy je žádoucí jít cestou hlubší integrace i států. Já jsem skutečně osobně přesvědčen, že tento objektivní trend existuje. Samozřejmě je kolem toho velká debata, a já netvrdím, že mám recept na rozum. Mé znalosti a mé vize odpovídají tomuto cíli a jsou jiní lidé, kteří se na to dívají jinak. Jak to dopadne, to je prostě věc volby svobodné společnosti."

Hostem u mikrofonu Radia Praha byl publicista Ondřej Neff.