Když jsem se narodil, vlétl prý oknem motýl. Před 120 lety se narodil Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert

Před 120 lety se narodil jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu, spisovatel, novinář a překladatel Jaroslav Seifert. Je označován za jednu z nejvýraznějších osobností české literární scény obou polovin 20. století.

Plastika sochaře Jana Roitha na pražském Žižkově k poctě básníka Jaroslava Seiferta | Foto: David Tichý,  Český rozhlas

Jaroslav Seifert se narodil na Žižkově a v  chudé čtvrti také prožil celé dětství. Dnes tam je několik připomínek na jeho působení. V roce 2001, v den jeho nedožitých stých narozenin, mu odhalili pamětní desku na rodném domě v Bořivojově ulici. Poblíž míst, kde žil, byla v roce 2016 instalována plastika s jeho verši. Má podobu stuhy mířící k nebi a je z litého betonu. Na stuze je citát ze Seifertovy básně Prosinec 1920 „...to slovo letělo jako pták do sítě hvězd...“.

Celý život psal Seifert srozumitelné, lyrické a většinou optimistické básně, ač byl řadu let v nemilosti komunistické moci. Jako pověstná červená nit se jeho tvorbou line hlavní téma - láska k ženě. Kromě poezie budily úctu i jeho občanské postoje. V roce 1956 Seifert, kterého z KSČ vyloučili již v roce 1929, odvážně vystoupil na obranu vězněných spisovatelů. Na sklonku 60. let stál v čele Svazu českých spisovatelů a protestoval proti vpádu spřátelených vojsk a následné normalizační politice. Byl též jedním z prvních signatářů Charty 77.

Jaroslav Seifert | Foto:  Česká televize

V říjnu 1984 zastihla tehdy třiaosmdesátiletého Seiferta zpráva, že se stal laureátem Nobelovy ceny. V tehdejších českých novinách o tom byly dvě věty, ve slovenských jen jedna. Švédská akademie ve svém hodnocení uvedla: „Jeho krajané ho čtou a milují, je národním básníkem, který umí oslovit lidi s literárním vzděláním i ty, kteří k jeho dílu přistupují bez větší průpravy.“ Seifert si kvůli špatnému zdraví Nobelovu cenu nemohl sám převzít, do Stockholmu jela místo něj jeho dcera.

Své poslání vyjádřil Seifert prostě a s jemným humorem: „Jdi, budeš očarován. Zpívej, máš komu. A nelži! Šel jsem a nelhal. A vám, mé lásky, jen trochu.“

Jaroslav Seifert zemřel 10. ledna 1986 v Praze, pochovaný je v Kralupech nad Vltavou. Páter Alois Kánský před desítkami let v Českém rozhlase vzpomínal, že když na básnikově pohřbu herec Ota Sklenčka recitoval Seifertovu báseň Vlastní životopis, ve které autor říká „Ve chvíli, kdy jsem se narodil, vlétl prý oknem motýl a usedl matce na pelest...,“ nad rakví se podle svědků prý opravdu objevil motýl...

Laureát Nobelovy ceny Jaroslav Seifert

klíčové slovo: