Kelímek od kávy už nemusíte vyhazovat, můžete ho sníst!

Kávu s sebou si mnoho lidí kupuje pravidelně každý den. Dva čeští studenti vynalezli nový druh kelímků, které jsou jedlé. Jsou úžasným pokrokem v rámci boje proti zbytečnému plýtvání a znečišťování životního prostředí.

Do oceánů se každoročně dostane na osm milionů tun plastů. Když je mořští živočichové sní, mohou uhynout. Nebo se plasty při jejich konzumaci dostanou v jejich těle až k nám. Kelímky jsou symbolem rychlého stravování. A vyhazujeme je stejně rychle, jako pijeme jejich obsah. Proces jejich výroby i likvidace má devastující vliv na životní prostředí.

Jedlé kelímky navrhli dva čeští studenti

Foto: Jedlý kelímek

Vzhledem ke svým vlastním zkušenostem se proto před dvěma lety dva studenti Newton College, konkrétně Zuzana Zvěřová Miroslav Myrončuk, rozhodli, že s tímto plýtváním něco udělají. Jejich cílem bylo navrhnout kelímky, které by nezatěžovaly životní prostředí.

„Napadlo nás to, když jsme si každý den kupovali s přáteli o pauzách kávu s sebou. Uvědomili jsme si, že množství plastu, které spotřebujeme, je obrovské. Začali jsme tak přemýšlet o variantě, která by mohla nahradit jak plastové, tak i papírové kelímky. Proto jsme se rozhodli vytvořit kelímky, které by bylo možné sníst.“

S podporou svého zázemí, Výzkumného ústavu potravinářského Praha a ČVUT tak oba studenti vytvořili návrh na přípravu kelímku, který se skládá pouze z přírodních ingrediencí, a je tudíž i jedlý.

První kelímky se rozvíjely a rychle kazily

„Jedlý kelímek“  | Foto: Jaromír Štancl,  ČVUT

K uspokojivému výsledku se ale propracovávali přes několik neúspěšných pokusů.

„Měli jsme velké potíže s výrobou. Nejdříve jsme koupili jeden stroj v Rusku, každý vyrobený kelímek ale vypadal jinak. Poté jsme koupili další stroj v Číně, ten ale zase produkoval kelímky rozbité. Měli jsme také problémy s návodem na přípravu. Těsta na cookies a palačinky, která jsme používali, se příliš rychle kazila a výsledné kelímky tak nebyly k jídlu. Vyzkoušeli jsme opravdu hodně ingrediencí před tím, než jsme našli ty pravé.“

Jedlý kelímek neboli edible cup odolává teplotě až 85 °C a udržuje nápoj teplý po dvanáct hodin. Obsahuje pouze 56 kalorií. Je vhodný i pro konzumaci zmrzliny. Je jednoduše dokonalým řešením, pokud máte hlad i žízeň.

Studenti s kelímky zvítězili na soutěži UP Business Camp

Foto: Jedlý kelímek

Hlavním cílem těchto kelímků je ale omezit plýtvání a snížit znečišťování prostředí. Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk s tímto neočekávaným a překvapujícím nápadem zvítězili i na soutěži UP Business Camp, která podporuje slibné start-upy.

Kelímek lze zakoupit ve zhruba třiceti českých městech, kromě Prahy i například v Brně nebo Českých Budějovicích. Prozatím je k dispozici pouze jedna velikost (110 ml), studenti by ale chtěli nabídku rozšířit.

„Chtěli bychom nabídnout různé velikosti, například kelímek o objemu 250 ml, aby si do něj lidé mohli objednat cappuccino nebo horkou čokoládu. Chtěli bychom ale také vyrábět kelímky konkrétně na pivo, ty by měly samozřejmě slanou příchuť. Doufáme, že se nám podaří vynalézt kelímky s různými příchutěmi: vanilkovou, čokoládovou, skořicovou, nechceme ale vynechat ani slané příchutě, například sýr nebo slaninu. Poté budeme schopni nabídnout našim zákazníkům to nejlepší. Koneckonců, proč bychom takto nemohli vyrábět i třeba talíře?“

Jedlé kelímky se už dostaly i do dalších evropských zemí, například do Španělska, Velké Británie či Německa. Oba studenti budou ve svých nápadech určitě pokračovat.

Autoři: Alice Ragues , Jana Stuláková
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.