V Česku za rok spotřebujeme 20 tisíc tun plastového nádobí

Foto: John Loo, CC BY 2.0

Cestou do práce si koupíte kávu v plastovém kelímku, po práci se stavíte na zajímavou ochutnávku, kde si dáte jídlo na plastovém tácku. A cestou domů nakoupíte do dvou igelitek. Aniž si to uvědomíme, přispíváme k nárůstu jednorázového plastového odpadu.

Ilustrační foto: Hyena~commonswiki,  Wikimedia Commons,  public domain
Ministerstvo životního prostředí spustilo kampaň Dost bylo plastů, k níž se tento týden přidalo dalších pět firem a Česká zemědělská univerzita. V červnu už dohodu podepsalo sedm společností.

V Evropské komisi se teď připravuje návrh nové legislativy s cílem zredukovat použití jednorázových plastů. To může přispět k vývoji nových technologií na biologicky rozložitelné materiály. České ministerstvo životního prostředí se zatím rozhodlo jít cestou dobrovolných dohod s firmami.

"Vůbec to není souboj s plasty jako takovými, ale je tady obrovská nadspotřeba plastů. Teď se to trošku láme. To je ta naše cesta stop nadužívání jednorázových plastů," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Problém s plasty dokazují i statistická čísla. Třeba kelímky na kávu, které se za rok ve světě vyrobí, by obkroužily planetu 1360krát. Evropané jich denně spotřebují 725 miliónů. A v samotném Česku se za rok spotřebuje 20 tisíc tun plastového nádobí. Ministerstvo předpokládá, že se díky kampani omezí například spotřeba plastových lahví o 200 tisíc.

Kávu dostanete i do vlastního termohrnku

Foto: John Loo,  CC BY 2.0
Plastovou tašku si už například nekoupíte v Lidlu. Přidala se také IKEA. Její manažer pro udržitelný rozvoj Roman Bojko dodává, dokdy firma svůj sortiment omezí.

"My jsme se zavázali, že 1. ledna 2020 vyřadíme z našeho sortimentu jednorázové výrobky, nádobí. Nenajdete ho v našich restauracích a kavárnách."

Do kampaně se zapojily i kavárny Starbucks či Costa coffee. Kávu tu dostanou lidé do vlastních termohrnků. Připojí se i prodejce ovocných šťáv Fruitisimo, uvedl Jan Hummel.

"Tam, kde to jde, budeme dávat na prodejnách naše produkty do skla. Pak jsme se zavázali k tomu, že uvedeme znovu použitelný obal. Na ten dáváme i slevu na každý další nákup. Snažíme se motivovat zákazníky. Závazky začínají platit v listopadu letošního roku."

Plasty tvoří až 85 % celkového počtu odpadků v mořích, z toho polovina je tzv. jednorázových. Česko například v souladu s navrhovanou evropskou legislativou podporuje budoucí zákaz 6 jednorázových plastových výrobků, které nejvíce znečišťují evropská moře a oceány, konkrétně brčka, míchátka, tyčky od balónků, příbory, talíře a plastové vatové tyčinky. Ovšem za předpokladu, že na trhu budou existovat dostupné a cenově přijatelné alternativy.