Zálohování PET lahví a plechovek v Česku se blíží. Systém by měl začít fungovat do dvou let

PET lahve a plechovky by od roku 2025 mohly být v Česku zálohované. Navrhuje to ministerstvo životního prostředí, novelu zákona o odpadech chce předložit do mezirezortního připomínkového řízení na konci měsíce. Očekávaná výše zálohy jsou čtyři koruny.

Ministerstvo životního prostředí si od úpravy zákona slibuje zrecyklování zhruba 2,5 miliard kusů nápojových obalů ročně.

Petr Hladík | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

„Díky systému zálohovaných PET a plechovek se nám podaří vysbírat až 90 procent těchto odpadů k efektivnější recyklaci. Dnes z PET může vzniknout například mikina nebo kobereček do auta. Našim cílem je vytvořit z PET lahve znovu PET lahev,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Recyklace těchto obalů také podle něj povede k menšímu znečištění přírody. „Zavedením zálohování nejenže splníme naše evropské závazky, ale především ulevíme české přírodě, protože právě tyto obaly jsou jedněmi z nejčastěji ledabyle odhazovaných,“ doplnil ministr s tím, že zmizí tak odpad ze škarp, z lesů, z polí i z veřejného prostoru.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Použité PET lahve a plechovky se při vracení nebudou muset vymývat, jejich obal ale bude muset být s etiketou a EAN kódem a především nepoškozený a nesešlápnutý. Ministr věří, že i přesto je lidé budou vracet.

„Německo zálohuje už dlouho, Slovensko dva roky, Rakušané mají zákon schválený a Poláci už zákon projednávají. Nejsme v nějak unikátním stavu, spíše jsme lehce pozadu vůči zemím kolem nás. Slovenský model ukazuje, že se průměrně vrací šest až devět PET lahví, to znamená zhruba podobný objem, který klient nakupuje. Nedochází tedy k tomu, že by si někdo doma shromažďoval obrovské pytle PET lahví, a potom je jednou za měsíc nebo za dva šel vrátit,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas.

11 tisíc sběrných míst

Pro vrácení PET lahví a kovových obalů by celkem mělo vzniknout zhruba 11 tisíc sběrných míst. Pro obchodníky bude povinné nabídnout místo pro vrácení v prodejnách nad 50 metrů čtverečních. Lidé by je ale mohli vracet také na čerpacích stanicích nebo přes internetové obchody. Dobrovolně se pak mohou zapojit menší prodejny a obce, ale i například stánky, školy nebo jednorázové akce.

Foto: Český rozhlas

Nový zálohový systém podle ministerstva nenaruší aktuální systém třídění odpadů a nebude mít negativní dopady na rozpočty obcí.

„Obce, které kvůli zálohování přijdou o část zisku z prodeje vytříděných materiálů, budou moci získat finanční prostředky přímo ze zálohového systému. Jednak díky manipulačním poplatkům za odběrná místa a také budou příjemci části peněz z nevybraných záloh,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí ministerstva David Surý.

Zálohovací systém by se měl týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích i v plechovkách o objemu 0,1 až 3 litry. Bude zahrnovat ale i alkoholické nápoje, a to do 15 procent alkoholu. Zálohování se nebude týkat plastových obalů od mléka, tvrdšího alkoholu a drogistického zboží.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR
klíčové slovo:
spustit audio