Průzkum: Většina Čechů je pro zákaz jednorázových plastů

Foto: meineresterampe, Pixabay / CC0

Plasty za každých okolností třídí více než polovina Čechů. Dalších 30 procent pak tehdy, když má možnost. Vyplývá to z výsledku bleskového průzkumu, který pro Český rozhlas zpracovala agentura Median.

Foto: meineresterampe,  Pixabay / CC0
Ženy, lidé nad 60 let nebo vysokoškoláci - tyto skupiny přistupují ke třídění plastů nejdůsledněji. Vůbec netřídí jen 4 procenta dotázaných. Tedy jen čtyři procenta se k tomu přiznala. Většina respondentů se také vyslovila pro zákaz jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, kelímky nebo brčka, říká Martin Kratochvíl, analytik společnosti Median.

"V celé české společnosti panuje podpora zákazu jednorázových plastů. Vychází to zhruba tak, že tři čtvrtiny respondentů jsou pro to, aby tento zákaz vešel v platnost, a jen čtvrtina podporuje zákaz nezavést."

Lidé se podle průzkumu snaží už teď použití jednorázových plastů snížit, i když jen třeba tím, že je používají opakovaně. Lidé si také často nosí do obchodů své vlastní tašky nebo si kupují papírové a někteří se zaměřují na nákup zboží bez plastových obalů.

"Češi si i proto, že mají pozitivní vztah k třídění odpadu, uvědomují, že spoustu plastu vlastně nepotřebují. Často tak i sami začínají hledat alternativy, aby plasty nemuseli spotřebovávat v tak velkém množství. Spousta Čechů nám říká: my už si ty tašky nebereme, nosíme vlastní a hledáme ekologičtější alternativy,"říká Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, který se zabývá udržitelným rozvojem.

Žlutý kontejner. A co dál?

Foto: Lenka Žižková
Svou roli v ochotě Čechů třídit nebo omezovat plasty hrají i sociální sítě a média, soudí Miroslav Fojt, konzultant v oblasti recyklace:

"Díky sociálním sítím, internetu, televizi...se samozřejmě k Čechům dostane více informací, o kterých dosud třeba nevěděli nebo neuvažovali. Jsou to často tak alarmující případy, že se lidé nad tím začínají zamýšlet a chtějí situaci zlepšit."

Plasty končí ve speciálních kontejnerech, nicméně i pak se ještě dál třídí:

"Všechny plasty ze žlutého kontejneru si koncový zpracovatel vzít nemůže. Tyto kontejneru jdou na tzv. třídící dvory, kde se většinou manuálně třídí na jednotlivé druhy - pet, polypropylen, polystyren...to se pak slisuje a to si pak berou finální zpracovatelé. Například až 80 procent PET lahví uvedených na trh se opravdu vytřídí a zrecykluje,"říká Miroslav Fojt.

Češi se pravidelně se umisťují na předních příčkách žebříčků sledujících třídění odpadů v jednotlivých státech. Kromě plastů třídí především papír a sklo.