KHL v Praze - dobrá, nebo špatná zpráva?

Foto: KHL.ru

Pražským hokejistům se rýsuje docela ostrá konkurence. Od příští sezóny se zřejmě ve zdejší O2 aréně začnou hrát zápasy v rámci Kontinentální hokejové ligy, která navazuje na ruskou superligu. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje totiž koncem března odsouhlasil působení klubu HC Lev Praha v této lize na české půdě. Jak k tomu došlo a co o tom soudí ostřílení hokejoví matadoři?

Foto: KHL.ru
Kontinentální hokejová liga (KHL) je nadnárodní profesionální hokejová liga. Byla založena v roce 2008 a navazuje na svého předchůdce, ruskou superligu. V současnosti je odborníky považována po severoamerické Národní hokejové lize (NHL) za druhou nejlepší hokejovou ligu na světě. KHL je složena z 24 klubů - z Ruska 20, z Kazachstánu, Běloruska, Lotyšska a Slovenska po jednom. Ten slovenský by nyní hrál v Praze. Velkou většinu tvoří v KHL ruští hráči, ale hrají v ní i hráči z Evropy a ze Severní Ameriky. V roce 2010 se změnila struktura ligy. Kluby jsou ve 4 divizích rozdělených podle geografické polohy a vznikly dvě konference - východní a západní. Ve finále se utkají vítězové konferencí.

Český svaz ledního hokeje vyhověl žádosti HC Lev Praha o zaregistrování za člena svazu. Loňský nováček soutěže se přestěhuje po ročním působení v Popradu do pražské O2 areny. Lev chtěl do KHL už v roce 2010, původně jako Lev Hradec Králové. Tehdy splnil všechny podmínky ohledně zázemí a sehnal finanční garance v přepočtu přes 330 milionů korun. U vedení českého hokeje tehdy ovšem narazil. Následně HC Lev přesunul své aktivity na Slovensko, kde se mu také v roce 2010 ještě vstup do KHL nepodařil, ale v letošní sezoně už soutěž hrál.

Nyní Český svaz ledního hokeje jednal o přesunu klubu s jeho stoprocentním vlastníkem ČKD Group a také se šéfem Kontinentální ligy Alexandrem Medveděvem. Příchod KHL do Česka je pro svaz i finančně zajímavý. Od ČKD Group už získal svaz 25 milionů na mistrovství světa hráčů do 18 let, které hostí v dubnu Brno a Znojmo.

Nabízí se otázka, proč najednou vedení českého hokeje souhlasilo s působením KHL v Praze? Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban k tomu České televizi řekl:

"Výkonný výbor ve svém aktuálním devítičlenném složení hlasoval 9:0 pro, po zvážení vše pro a proti. Bavme se třeba o reprezentačním mužstvu. V dnešní době v Kontinentální hokejové lize působí 36 hráčů, pokud se nemýlím, z toho 12 působí v klubu HV Lev. Proč tedy tyto hráče nemít doma, proč by tito hráči neměli bavit domácí diváky? To je pohled fanouška. Pohled ekonomiky extraligových klubů: V loňské sezóně pokud český hráč odešel do klubu HC Lev působícího na Slovensko, český klub nedostal ani korunu. Nám se podařilo vyjednat to, že pokud hráč, například ze Sparty Praha, půjde do HC Lev působícího v Praze, klub HC Lev bude muset zaplatit velmi slušné odstupné za špičkového hráče klubu HC Sparta Praha. Naopak hráč z HC Lev půjde do českého klubu extraligy, ten nebude muset platit nic! Jsou nastavena určitá ekonomické pravidla, a těch 25 milionů je součástí těchto ekonomických pravidel. A je to jenom start, a je to začátek."

Tomáš Král
"Je to pro diváka a pro české hokejové prostředí nový produkt, který, myslím si, bude velice zajímavý,"řekl Českému rozhlasu prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král:

"Já si myslím, že ve svém důsledku to přinese i to, že řada českých hráčů, reprezentantů, bude působit v Praze. což je plus. Umožňuje to lidem si vybrat, vidět je. Nám se to povedlo vytěžit i ekonomicky. Nebudu říkat, že to pro nás není zajímavé. Minusy v tom žádné nevidíme, plusy v tom vidíme, takže jsme rozhodli tak, jak jsme rozhodli."

V příští sezóně se v KHL objeví ještě jeden český klub, byť v její mládežnické obdobě. Svolení hrát Moloďožnuju ligu dostal juniorský celek karlovarské Energie.

"Myslím si, že je to pro ty kluky obrovská možnost hrát kvalitnější soutěž. A ještě je to dobrý důvod k tomu, aby si rozmysleli, že nikam neodejdou, protože se už objevovaly hlasy některých hráčů, že když se bude hrát tato soutěž, tak že svůj úmysl jít za moře prostě změní,"řekl k tomu Tomáš Král. Prezident Českého svazu ledního hokeje se také neobává exodu hokejových klubů z české extraligy do KHL:

"To základní, co tam je, je to, že musíte splnit platový spodek, tu platovou podlahu, a ta pokud se nemýlím je kolem 11 milionů eur. Takže, že by došlo k nějakému hromadnému exodu klubů z extraligy do KHL, to si nemyslím. Ale samozřejmě do budoucna si nemůžeme myslet, že se to nemůže stát."

Vladimír Růžička
Konkurence v podobě klubu KHL v Praze se asi budou muset obávat pražské kluby - Sparta a zejména Slavia, která svá utkání hraje také v O2 aréně. Půjde o přízeň sponzorů, diváků i samotných hráčů. Uvědomuje si to i trenér a manažer Slavie Praha Vladimír Růžička:

"Co se týče sponzorů, tak samozřejmě když přibude KHL do Prahy, tak to nebude jen problém pro Slavii, ale bude to problém i pro Spartu nebo například pro fotbalové kluby. My budeme hrát s hráči, které si vybereme a budeme jim chtít udělat co nejlepší podmínky. Samozřejmě pravdou je, že KHL nemůže konkurovat žádný klub v české lize."

Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban se těchto problémů neobává a rozhodnutí o příchodu KHL do Česka obhajuje:

"Chápu tuto otázku. Myslím, že se objeví názory, které budou tvrdit, že klub HC Lev odebere fanoušky jak Spartě, tak Slavii, že odebere obchodní partnery, že sebere určitý prostor v médiích. To se částečně může stát. Pokud se týká té druhé roviny, tedy obchodních partnerů, tak struktura financování klubu HC Lev je naprosto odlišná od struktury financování českých extraligových klubů, a v žádném případě by nemělo dojít k jakémusi úbytku potenciálních partnerů těchto dvou klubů. Pokud se týká fanoušků, já to prostě musím přirovnat k umělci, který přijede do Prahy a baví lidi. Přece nechceme takovým umělcům bránit, přece tady nebudeme mít jenom české umělce! V podstatě jde o to, že se otvíráme světu, otvíráme se Evropě, a myslím, že pokud to bude mít svoje pravidla, pokud to bude fungovat, což bylo garantováno. A musím říct, že oproti období před dvěma lety, kdy jsme byli osloveni začínajícím klubem, nyní jsme bylo osloveni seriózně samotným vedením Kontinentální hokejové ligy na mezinárodní úrovni. Takže těch rozdílů je tam skutečně více."

Hokejový expert a bývalý český reprezentant Martin Hosták se neobává odlivu fanoušků:

"V každém případě to bude dobré pro českého diváka, který by viděl kvalitní hokej. V KHL opravdu hrají některá mužstva velice pěkný hokej. Já jako divák bych se na to těšil. U nás se chodí fandit danému klubu. Myslím, že by se našli lidé, kteří by se prostě přišli podívat speciálně na KHL. A nemuseli by to být ani lidé z Prahy, ale ze širokého okolí. Já si myslím, že by to pro fanoušky bylo spíše pozitivum, že si může vybrat, na který hokej chce jít a takové určité zpestření by to bylo. Jsem přesvědčen, že si fanoušci na dobrý hokej cestu najdou. Co se týče těch negativ, tak řada hráčů se nechá přemluvit na přestup do KHL a opustí extraligu. Přece jen Poprad je kus cesty. V Praze to má každý u nosu, takže v tomto ohledu to bude spíše negativní."

klíčové slovo:
spustit audio