Slavia hokejovým mistrem

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Je dobojováno, nejvyšší česká hokejová soutěž zná svého letošního vítěze. Až sedmý zápas rozhodl o tom, že se tentokrát radovali hokejisté pražské Slavie.

Foto: ČTK
Do pražské sportovní haly přišlo 17 123 hokejových fanoušků - největší návštěva na extraligovém utkání v historii toho sportovního stánku. A není divu. Vždyť jejich miláčci, hokejisté Slavie, po dvou letech opět měli šanci získat extraligový titul. Soupeře ve finálové sérii měli zdatného. Hokejisté Karlových Varů neprodali svou kůži lacino, v sérii hrané na čtyři vítězství využili maximální počet zápasů a až v tom sedmém se rozhodlo - podlehli Slavii 2:4. Jejich kapitán Václav Skuhravý uznal kvalitu soupeře:

Foto: ČTK
"Slavia byla dneska lepší, dala více gólů. První třetinu jsme hráli špatně, od druhé jsme se trošku zlepšili, měli jsme možná i trošku převahu nebo tlak, ale Slavie si to pohlídala, hrála dobře, hrála to, co potřebovala a nepustila nás k ničemu, do žádných vyložených šancí. Dali jsme vlastně dva náhodné góly až na konci. Stále jsme věřili, do třetí třetiny jsme šli s tím, že tři góly není hodně, že kdyby se nám povedlo dát rychlý gól... To se nám nepovedlo, no a pak už to bylo takové všelijaké. Dneska jsme zklamáni, ale myslím, že když se to bude hodnotit za dva, tři dny, až vychladne hlava po prohraném zápase, tak určitě to bude pozitivní."

K vítězství Pražanů přispěl výbornými výkony brankář Adam Svoboda. A tak si úspěch svého týmu jaksepatří užíval:

Foto: ČTK
"Nám se podařilo dát gól, potom druhý, a pak už to bylo naši trpělivou hrou. My jsme je vlastně k ničemu nepustili, ty dva góly v závěru, to už bylo vabank. Já jsem ale takovou atmosféru ještě v životě nezažil, to snad nejde ani popsat. Já jsem neslyšel vlastního slova, úplně mě bolely bubínky posledních pět minut. Prostě je to zážitek, který bych přál každému hokejistovi."

Před pěti lety vyhrála Slavia titul v Pardubicích, tentokrát na vlastním ledě. Trenér slavistů Vladimír Růžička hodnotil hru svých svěřenců v první třetině vítězného utkání jako velmi dobrou:

Vladimír Růžička  (vlevo) a jeho asistent Jiří Kalous,  foto: ČTK
"Ve druhé třetině jsme nehráli dobře, trošku jsme tam měli takovou pasáž, že to nebylo ono. Dělali jsme takové lehkovážné chyby. Pak jsme dali gól na 3:0 ke konci třetina z přesilovky, tak se uklidnili a pak už to bylo vcelku v pohodě. Pro mně ten zápas na střídačce v žádném případě nebyl v klidu, protože víme, že Karlovy Vary mají velkou sílu, jsou nebezpeční, mají vynikajícího brankáře, a v takovém zápase může rozhodnout cokoliv. Ten titul v Pardubicích byl perfektní, protože byl první, ale tady, v této hale, je to pro mne jak mistrovství světa. Sedmnáct tisíc lidí na hokeji... Proto se ten hokej hraje. Já jsem rád. A říkal jsem to i hráčům, že těm fanouškům to nemůžeme udělat, že bychom nevyhráli, že zkrátka si to ti naši fanoušci zaslouží a že tady dneska musíme nechat život, abychom ten zápas vyhráli."

Pod Růžičkou, který převzal tým v roce 2000, se slavisté probojovali do finále už čtyřikrát, dvakrát s vítězným koncem.

klíčové slovo:
spustit audio