Klaus vyzval Bublana, aby zvážil setrvání policejního prezidenta

Václav Klaus a František Bublan (vpravo), foto: ČTK

Politická aféra, označované dnes jako kauza Kořistka, podle poslance, který ji svojí informací o nabízeném úplatku rozpoutal, nabírá obrátky a vzdaluje se od svého původního obsahu. Otázky se od uplácení v politice přesouvají k možnému zneužívání policie a soudů k politickým účelům. Nyní předseda ODS Mirek Topolánek vyzývá ke svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny a prezident republiky Václav Klaus se na Hradě schází s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

Václav Klaus a František Bublan  (vpravo),  foto: ČTK
Politická aféra, označované dnes jako kauza Kořistka, podle poslance, který ji svojí informací o nabízeném úplatku rozpoutal, nabírá obrátky a vzdaluje se od svého původního obsahu. Otázky se od uplácení v politice přesouvají k možnému zneužívání policie a soudů k politickým účelům. Politcie totiž v kauze Kořistka údajně odposlouchávala nejen přímo zúčastněné aktéry, ale i předsedu ODS, senátora a místopředsedu senátu Mirka Topolánka. Vše dospělo k tomu, že Topolánek vyzval ke svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny a prezident republiky si ministra vnitra Františka Bublana pozval na Hrad.

"Konstatuji, že byla porušena má základní práva a moje občanské svobody. byl jsem odposloucháván a bylo prolomeno bankovní tajemství u mé osoby, přesto, že nejsem ani obviněný ani podezřelý z trestného činu. Jako člověk Mirek Topolánek se ptám, je-li běžnou praxí Policie ČR šikanovat a persekuovat bezúhonné občany této země. Jako politik, jako předseda opoziční strany se ptám, zda nebyly narušeny principy volné soutěže politických stran garantované Ústavou," prohlásil ve čtvrtek Mirek Topolánek a uzavřel: "Chci a musím vědět, kdo je za to odpovědný, kdo to nařídil a kdo to povolil. Žádám o vyvození osobní i politické zodpovědnosti těch, kterých se to týká. Žádám také o vyšetření a potrestání viníků v této kauze."

František Bublan,  foto: ČTK
Poté občanští demokraté seznámili novináře s prohlášením, v němž žádají okamžité vysvětlení, zda, proč a v jakém rozsahu byly kontrolovány Topolánkovy telefonní hovory a bankovní účty. Pokud se tak nestane, podá ODS prostřednictvím svých právních zástupců trestní oznamení na ministerstvo vnitra a spravedlnosti.

Byl ale skutečně Mirek Topolánek odposloucháván? Policie má sice zápisy odposlechů Topolánkových hovorů, získala je při vyšetřování údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky. Hledala také v kontech účastníků kauzy. Není však jasné, zda byl sledován Topolánkův telefon, nebo odposlechy vznikly při monitorování telefonátů vyšetřovaných aktérů případu - Marka Dalíka a Jana Večerka. Jednání sněmovní komise ve čtvrtek pouze potvrdilo, že nebyl porušen zákon, což může znamenat, jak to, že zádné odposlechy nebyly, tak i to, že byl odposloucháván na základě oprávnění, tedy na podkladě žádosti soudů. Ministr vnitra František Bublan tvrdí, že on sám odposleších Topolánka nemá informace: "To neumím ani nemohu říct, kdybych to věděl. protože to je obsahem trestního spisu a pokud byl odposloucháván, včera komise rozhodla, že nebyl porušen zákon. Takže já v této věci nemám tu správnou informaci."

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Ke zneužití odpoleschu v případě člověka, který nebyl obviněn, a porušení základních lidských práv, o kterém hovoří ODS, podle ministra vnitra tak docházet nemůže.

"Policie je tady pouze vykonavatelem odposlechů. Policie si je nevymýšlí, ani si je sama nenařizuje, odposlech nařizuje soudce na návrh státního zástupce. Soudce vlastně přikáže policii, že ten odposlech má provést, takže policie je takovým vykonavatelem toho, co ten soudce přikáže."

Prezident Václav Klaus požádal ministra Bublana o vysvětlení výroku policejního prezidenta Jiřího Koláře o tom, že odposlechy soukromých telefonů jsou běžná policejní praxe, která nenarušuje práva občanů, pokud jsou bezúhonní. Policejní šéf to řekl v souvislosti s vyšetřováním případu Kořistka. Prezident Václav Klaus požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby zvážil, zda může policejní prezident Kolář po svých výrocích o odposlechu zůstat ve funkci. Klaus po schůzce řekl: "V demokratickém státě prostě musí platit to, že soukromí občana je nedotknutelné, a já jsem znepokojen tím, že si to první z policistů ne dostatečně uvědomuje."

Bublan, který dříve zdůrazňoval, že Kolářův výrok zkreslila média, nyní soudí, že Kolář svůj výrok nedomyslel a na Klausovu výzvu reagoval: "Budu si samozřejmě celou věc ještě promýšlet a analyzovat a určitě dospěju k nějakému závěru."