Klusavka ovcí

Ovce

Na farmě v Helvíkovicích na Žambersku ve východních Čechách se minulý pátek objevilo závažné onemocnění ovcí, takzvaná klusavka. Jedná se o chorobu podobnou BSE, tedy nemoci šílených krav. Jejími původci jsou rovněž infekční bílkoviny priony. Blíže toto onemocnění popsal mluvčí veterinární správy Josef Duben. Připravila Milena Štráfeldová.

"Postihuje to centrální nervový systém, to znamená, že onemocnělá zvířata ztrácejí koordinaci pohybů. A je to smrtelná nemoc."

Případem klusavky ve východních Čechách se zabývala na svém pondělním zasedání ústřední nákazová komise. Na její doporučení pak ministr zemědělství Jan Fencl rozhodl, že bude poražen pouze potomek postižené ovce. Veterináři totiž nesouhlasí s tím, že by se z preventivních důvodů mělo porazit celé stádo. Jsou spíš pro postupné odstranění nemocných kusů a důslednou kontrolu chovu. Chov postižený nákazou a všechny ostatní chovy, do kterých se během posledních dvou let dostal kus z rizikového stáda, budou moci zvířata přesunovat pouze mezi sebou. Opatření může trvat až tři roky, uvedl po jednání komise Fencl s tím, že veterináři budou chovy čtvrtletně kontrolovat.

Výskyt klusavky, podobně jako tomu bylo u BSE, povede zřejmě ke snížení spotřeby jehněčího masa na domácím trhu. Ředitel svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš si myslí, že případnou menší poptávku po jehněčím zachrání vývoz.

"I kdyby český trh na to reagoval tak, že by se tedy snížila poptávka, tak tady je poměrně dost veliká tradice vývozu jehněčího masa, ať už v zemích Evropské unie, nebo na Balkáně, takže já se neobávám, že by to mělo nějak výrazně ovlivnit odbyt."

V České republice se chová více 90 tisíc ovcí. K záchraně jejich stád by měl přispět i fakt, že klusavka není přenosná na člověka. Samotná nemoc je známa asi dvě stě let a objevila se zatím v necelé dvacítce zemí.