Knedlík je fenomén - dostal se i na výstavu

Knedlík není jen jídlo. Je to i významný kulturní a historický fenomén. A právě knedlíkům ve všech podobách je věnována výstava v chebském muzeu s názvem Knedlík - Kloß - Knödel. Jak už sám název napovídá, knedlík se jí i v sousedním Německu.

Když se řekne knedlík, tak si vždycky vzpomenu na setkání mé kamarádky a houskového knedlíku. Když ho jedla v Čechách poprvé, pečlivě vybírala tmavé kousky rohlíků, protože si myslela, že je to nějaká špína. Knedlík opravdu budí u některých strávníků nedůvěru, ale Češi si bez něj neumí některé jídlo představit. Třeba takové vepřo-knedlo-zelo.

Výstava v Chebu přibližuje desítky druhů knedlíků a jejich regionálních variant a nástrojů k jejich výrobě. Mouka jako základ knedlíků se začala využívat v 17. století a o dvě stě let později se objevuje pojmenování 'knödel', což se do češtiny přeložilo jako knedlík. Tehdy ještě nebyly přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně se knedlík dostal i do literatury, výtvarného umění či regionálních legend, uvedla ředitelka muzea Eva Dittertová. A kdo s nápadem uspořádat výstavu o knedlících přišel?

"To byla paní ředitelka z městského muzea v Deggendorfu. Jak je známo, tak Deggendorf je knedlíkové město. Tam mají městskou legendu o knedlících."

Tvarohové - ovocné knedlíky
Legendu však nemají jen v Deggendorfu, ale i v Karlových Varech. V roce 1866 hrozilo, že Vary napadnou Prusové. Město mělo za úkol nakrmit asi 1600 vojáků a tak se vařily knedlíky. Jenže Prusové nepřišli, a tak obyvatelé Karlových Varů museli navařené knedlíky sníst sami. A kdo si na knedlících pochutnává víc? Čeští nebo bavorští strávníci?

"Já si myslím, že knedlíky mají rádi obyvatelé střední Evropy, protože to nejsou jen Bavoráci. Knedlíky mají rádi Sasové, Frankové a Češi, ale i Rakušané a to je právě na výstavě zobrazeno."

Knedlíků je nepřeberné množství. Jsou knedlíky houskové, kynuté, bramborové, chlupaté, karlovarské, tvarohové, ovocné. Kolik je vůbec druhů?

"Když jsem se zabývala tématem knedlí, mimochodem, to slovo už skloňujeme v muzeu 3 roky, tak jsme objevili, že se udává asi 30 kynutých knedlíků a zhruba 60 receptů na bramborové knedlíky."

Chebskou specialitou je pečený knedlík. Jak na něj - to ukáží návštěvníkům 17. října na tzv. knedlíkových dnech.

"To je starý chebský recept. V podstatě se jedná o bramborové těsto a to těsto se připravuje ze syrových brambor, dále česnek, sádlo a to těsto se nalije do pekáče a pečou se knedlíky."

Výstava ukazuje i rozdíly mezi knedlíky v Čechách a v Bavorsku. Tam jsou převážně kulaté, zatímco v Čechách naopak šišky. Také pohled na knedlíky není v Česku a Německu stejný. Zatímco v českých zemích je knedlík označením pro pomalého a nepříliš chytrého člověka, v Německu se těší opravdové vážnosti.

Spolu s výstavou proběhne celá řada knedlíkových akcí. Budou uspořádány gastronomické soutěže s vybranými knedlíkovými tématy, kterých se mají účastnit i významné osobnosti regionu. Knedlíkový bude na výstavě i Advent - tentokrát na sladko. A jaké bude loučení s výstavou? Bude to začátkem ledna v masopustním duchu a jak jinak než knedlíkově.