Koalice řeší rozpočet, další škrty a daň

Foto: ČTK

Rozpočet, škrty a daň z přidané hodnoty - to bylo téma jednání zástupců vládní koalice. Dohodu zatím nepřineslo. Ministr financí Miroslav Kalousek chce do vlády předložit dvě varianty úspor. Buď bude sazba DPH sjednocena na 19 procent s výjimkou knih, tisku a léků, které zůstanou v desetiprocentní sazbě, nebo se sazby sjednotí na 17,5 procenta bez výjimek, jak se zatím plánovalo. Pak ale bude třeba razantně škrtat ve výdajích státu.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Nyní je snížená sazba daně z přidané hodnoty /DPH/ 10 procent a základní 20 procent. Snížená sazba se vedle léků a knih vztahuje zejména na potraviny, ubytovací služby, vodu, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Daňové příjmy jsou nižší, než se čekalo. Na příští rok je schodek státního rozpočtu plánován na 105 miliard korun. Pokud by došlo ke sjednocení DPH na 19 procent, schodek by se snížil dokonce na 95 miliard korun. Navíc by se odstranil i deficit na důchodovém účtu. Sjednocením sazeb by však zdražila voda, potraviny, městská doprava i kultura. Ministr financí Miroslav Kalousek podporuje návrh sjednotit DPH 19 procent.

"Vyžadoval by politickou dohodu o 19cti procentní sazbě DPH s výjimkou léků, knih a novin od nového roku, což je něco nad rámec koaliční dohody. Je možné na něčem takovém pracovat jen když s tím budou všichni souhlasit."

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury by původní verze postupného sjednocování DPH na 17,5 procentech znamenala větší škrty v resortech.

"Na tom, že schodek rozpočtu může být maximálně 105 miliard, je absolutní shoda. Když nebudou vyšší daňové příjmy, tak samozřejmě budou muset být větší úsporná opatření, případně menší objemy nových investic, to je jasné."

Druhá varianta s vyšší DPH je podle Kalouska ambicióznější a zrychlovala by snižování strukturálního deficitu. Ministr totiž musí v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 30 miliard na plánový deficit 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Pokud by DPH vzrostla na 19 procent, přineslo by to státní kase navíc 22 miliard a místo původně zamýšlených 3,5 procenta by deficit klesl na 3,2. I když by si Kalousek, jako ministr financí přál rychlejší snižování rozpočtového schodku, proti vyšší DPH se staví nejmenší vládní strana Věci veřejné.

Kamil Jankovský  (vlevo),  Vít Bárta  (vpravo) a předseda Věcí veřejných Radek John,  foto: ČTK
"Zdanění DPH na 19 procent je podvod na střední vrstvě a je to způsob, jak to má zaplatit střední vrstva a chudí,"

uvedl v České televizi předseda strany Radek John. Věci veřejné se kloní spíše k progresivnímu zdanění a ke zvednutí daní firmám. S tím zase nesouhlasí další dvě vládní strany ODS a TOP 09. České televizi se podařilo získat nový nástřel úspor na rok 2012, ve kterém Kalousek navrhuje školství seškrtat čtyři miliardy. Tři týdny starý návrh chtěl přitom školství vzít přes 9 miliard.

"Znamenal by likvidaci spousty segmentů, ať už regionálního nebo vysokého školství. Další varianta už je příznivá, nicméně pořád ještě vypadá dost katastroficky,"

poznamenal v ČT náměstek ministra školství Ladislav Němec. Ministerstvo školství i přes Kalouskův ústupek tvrdí, že bude muset snížit platy učitelů. Kalousek v návrhu zmírnil i škrty pro další ministerstva. Obrana by mohla přijít o dvě miliardy, vnitro o miliardu, doprava také. Ministr se k číslům nechtěl vyjadřovat. Během příštího měsíce se totiž mohou ještě změnit.

Ministr financí i ODS se obávají, že by nedodržení schodku pod 3,5 procenta HDP mohlo ohrozit důvěryhodnost Česka na finančních trzích. A tím pádem vést k nárůstu úroků z dluhopisů a tedy i nákladů na obsluhu státního dluhu. Jen na splátky úroků svého dluhu vydá stát přes 70 miliard korun.