Koalice začne připravovat přímou volbu prezidenta

Koalice začne připravovat přímou volbu prezidenta. To je prázdninový úkol pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Vláda tak zažehnala spory, které hrozily po návrhu zelených. Ti chtějí uspořádat o přímé volbě prezidenta referendum, uvedla poslankyně Kateřina Jacques.

"Jedná se o poměrně originální návrh, v němž lidé formou referenda odpoví na otázku, zda si přejí přímou volbu prezidenta a součástí této otázky je příloha, která už přímo uvádí, jaká je změna Ústavy, která umožní realizaci volby."

Většina politických stran podle zelených přímou volbu prezidenta slibuje, zákonodárci se na ní ale nikdy nedokážou shodnout. Zelení návrh zatím stahovat nebudou, ale ve sněmovně nemá velké šance na úspěch. Podle jednoho z předkladatelů ministra školství Ondřeje Lišky však iniciativa splnila svůj účel, protože vyprovokovala oživení diskuse. Pokud koalice přijde s přijatelným návrhem, zelení nebudou na referendu trvat. Proti referendu jsou například lidovci, což potvrdil místopředseda KDU-ČSL David Macek.

"Nám nepřipadá rozumné pořádat referendum o tom, zda občané chtějí přímou volbu prezidenta, protože se ví, že občané přímou volbu prezidenta chtějí. To by byly vyhozené peníze."

Také nejsilnější ODS není obecně příznivcem přímé volby, ale je přístupná diskusi. Šéf jejího poslaneckého klubu Petr Tluchoř zopakoval, že přímá volba prezidenta by byla změnou, po které by bylo možné do boje o nejvyšší funkci znovu poslat současného prezidenta Václava Klause. V případě, že by uspěl, by to byl již jeho třetí mandát. ODS očekává, že ministr Pospíšil přijde s několika variantami přímé volby. Do sněmovny tak nakonec může jít návrh vlády, Strany zelených i sociálních demokratů.

"Zdá se mi, že se to drobí na celou řadu návrhů, každý bude mít svůj vlastní, ale cesta k dohodě začne samozřejmě až pak,"

uvedl místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Otevřenou otázkou jsou i kompetence prezidenta. V tom není koalice jednotná. Na diskusi je ještě relativně čas. Komentátoři českých deníků se však shodují, že přímá volba prezidenta je jakousi fata morganou naší politiky. Vždy se zjevuje po parlamentní volbě hlavy státu, aby se pak rozplynula na dalších pět roků.