Ve Straně zelených doutnají spory

Marek Anděl a Martin Bursík, foto: ČTK

Napětí ve Straně zelených stoupá. Skryté problémy se dostaly na povrch krátce poté, co z funkce ministryně školství odstoupila Dana Kuchtová. Zelení už několik týdnů hledají vhodného nástupce. Část straníků se navíc domnívá, že předseda Martin Bursík stále více věcí rozhoduje sám a usnesení širších orgánů strany odmítá. To může vést až ke zformování opozice. Jak vidí situaci ve Straně zelených politoložka Vladimíra Dvořáková?

Dana Kuchtová a Martin Tichý,  foto: ČTK
"Nejde jen o to hledání ministra, což samozřejmě vyvolává určité napětí, protože z ministerstva školství odešla celá řada lidí, kteří jsou spjatí se Stranou zelených a byli spjatí i s bývalou ministryní. Určitý problém a napětí ve straně souvisí s tím, že zelení jsou ve vládní koalici, že musí dělat řadu ústupků a přistupovat na mnoho věcí, které se členské základně nelíbí. Souvisí to i s tím, že Strana zelených je poměrně nesourodou skupinou lidí, takže i to vede ke konfliktům."

Byla podle vás Strana zelených připravena podílet se na vládě?

Marek Anděl a Martin Bursík,  foto: ČTK
"Je to obrovské dilema rozhodnout se zda jít, či nejít do vlády. Strana, která má malý počet poslanců, v momentě kdy do té vlády nejde, tak riskuje, že se nezviditelní. Na druhou stranu když jde do vlády, tak nese odpovědnost za mnohá rozhodnutí, která ani nemusí ovlivnit. Myslím si, že hlavním problémem Strany zelených je i nedostatek lidí, které by mohla dát do vládních funkcí. Hledá často nestraníky. Já osobně jsem se domnívala, že by pro tu stranu bylo vhodnější například podpořit vznik vlády a přímo do ní nejít. Ale jak říkám, je to vždycky velmi obtížné rozhodování a vše má své plusy a mínusy."

Další otázku, kterou budou zelení řešit je volba a podpora prezidenta. Zdá se, že zelení spíše podporují ekonoma Švejnara. Jak to může zamíchat s vládní koalicí?

"Já si osobně myslím, že pokud nechce Strana zelených ztratit jakýmkoliv způsobem svoji tvář, nemůže podpořit Václava Klause, který je takovým představitelem proti ekologického zaměření. Je nutno říci, že koaliční smlouva přímo úmyslně nepodepisovala otázku prezidenta, protože bylo jasné, že v tom okamžiku by koalice nemohla vzniknout. Mám pocit, že tlaky uvnitř ODS na pana Topolánka, že by měl nést odpovědnost za to, že vládní koalice podpoří prezidenta Václava Klause, je spíše určitým druhem vydírání. On také jednoznačně pravil, že za volbu prezidenta ponese odpovědnost pouze jako předseda strany, než jako předseda koalice. Může samozřejmě vyjednávat s KDU-ČSL, ale nedokážu si představit, že by mohl získat podporu zelených pro Václava Klause. To by skutečně už bylo science-fiction."