Kdo bude protikandidátem Václava Klause?

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek v diskusním pořadu televize Prima připustil možnost, že bude kandidovat na funkci prezidenta - nikoli ovšem v příštím roce. Záležet podle něj bude na tom, jak úspěšným politikem v příštích letech bude. Proč ale zatím neznáme protikandidáty Václava Klause? O to se zajímala Martina Lustigová.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek
Je běžné, že politik ohlašuje svou kandidaturu ne pro příští, ale až pro přespříští volby? Politolog Jiří Pehe si myslí, že Jiří Paroubek prostě odpověděl na položenou otázku: "Nemyslím si, že je na tom něco špatného, protože koneckonců to, že politik má před sebou určité cíle ve své politické kariéře, je zcela v pořádku. A myslím si, že u nás trpíme spíš opakem, to znamená takovou tou přehnanou skromností, kdy politici nechtějí prozradit, čeho by chtěli dosáhnout a velmi často samozřejmě potom jednají tak trochu v rozporu se svými slovy."

Zatím neznáme kandidáty pro volbu, která bude v příštím roce. Víme jen to, že se o funkci hlavy státu bude ucházet současný prezident Václav Klaus. Proč politické strany otálejí s oznámením kandidáta? Není už nejvyšší čas? Ptáme se politologa Lukáše Valeše: "Je to opravdu velice zvláštní, protože už je nejvyšší čas. Do volby už nezbývá ani rok. Dokonce si myslím, že je skoro pozdě. Zrovna nedávno skončený sjezd sociální demokracie mohl mít jako jedno motto představení nového kandidáta sociální demokracie. Koneckonců to mohl být symbol modernizace a mohlo to být jedno z témat sociální demokracie pro tento rok, kterým by se jakoby mohla ´pomstít´ ODS za porážku v předchozích parlamentních volbách."

Podle Lukáše Valeše strany s představením kandidátů váhají i proto, že v české politice nejsou výraznější osobnosti. Politolog Jiří Pehe zase zdůrazňuje, že sami politici nemohou jen tak oznámit svůj zájem kandidovat - musí je nominovat určitý počet poslanců nebo senátorů.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek chce přijít s kandidátem, který bude přijatelný pro čtyři strany zastoupené v Poslanecké sněmovně (tedy všechny s výjimkou ODS) a pro nezávislé senátory. Můžeme za tím vidět snahu rozbít současnou vládní koalici? Slovo má Jiří Pehe: "Domnívám se, že snaha nominovat někoho, kdo by se mohl postavit Václavu Klausovi, nemusí být nutně motivována pokusy rozbít tuto vládní koalici. Skutečností samozřejmě je, že pokud jde o vládní program, tak máme jednu koalici, a pokud jde o prezidentskou volbu, tak máme zřejmě jinou koalici. A ty dvě koalice se navzájem ne úplně překrývají. To samozřejmě bude vyvíjet určitý tlak na vládní koalici, protože v ní bude velký zájem na tom, aby zvolila znovu prezidentem Václava Klause, už proto, že nejsilnější stranou v té koalici je ODS. Nicméně domnívám se, že ta situace je nastavena tak, že nejméně jedna z vládních stran - tedy Strana zelených - si myslí, že Václav Klaus není dobrým prezidentem. Myslím, že Jiří Paroubek vlastně ani nemusí příliš usilovat o to, aby zaséval v tomto směru do vládní koalice nějakou nejednotu, protože zelení rozhodně pro Václava Klause ruku nezvednou."

Jiří Dientsbier
Zatipujme si trochu: kdo by mohl být protikandidátem Václava Klause? "Hodně se mluví o Jiřím Dientsbierovi. Myslím si, že by mohl být kandidátem, který by mohl sjednotit podstatnou část protiklausovského politického spektra, protože by jistě neměl problémy s hlasy u sociálních demokratů a zřejmě ani u zelených. Zdá se, že by byl přijatelný i pro komunisty, což bude v té prezidentské volbě nejdůležitější faktor. Takovým dalším kandidátem, který splňuje tento profil, to znamená, že má blízko k sociální demokracii, ale přitom by byl přijatelný i pro ostatní strany, je podle mého soudu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který zatím myšlenku, že by měl kandidovat na post prezidenta, odmítá,"říká Jiří Pehe. Podle něj musí být kandidátem někdo, kdo dokáže spojit různorodé spektrum od komunistů po zelené. Do tohoto profilu podle něj nejlépe zapadá Jiří Dientsbier.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová
Jakého kandidáta vidí Lukáš Valeš? "Měla by to být pravděpodobně žena, alespoň to deklarovala sociální demokracie i Strana zelených, že tento typ kandidáta by České republice slušel. Příkladem mohou být prezidentské volby ve Francii. Měl by to určitě být člověk známý, teď je otázka z jaké scény, jestli politik,... Mě teď napadla třeba Vlasta Parkanová. Měl by to být člověk pokud možno s nějakým světovým nebo alespoň evropským rozhledem, člověk, který se trošku vyzná v zahraniční politice. Ale opravdu je otázka, jestli je to člověk, který by měl být vybrán z politické scény, z neziskového sektoru, z umělecké branže. To už je jiná věc."