Kolodějská dohoda je maximem možného

Zleva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, premiér Vladimír Špidla, předseda Unie svobody Petr Mareš a ministr financí Bohuslav Sobotka na zámku v Kolodějích po jednání koalice o změnách DPH, foto: ČTK

Celé odpoledne jednali v neděli na zámku v Kolodějích u Prahy šéfové stran vládní koalice o druhé fázi reformy veřejných financí. Tématem číslo jedna se staly rozsáhlé daňové úpravy. S mikrofonem byl na místě Zdeněk Vališ.

Zleva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  premiér Vladimír Špidla,  předseda Unie svobody Petr Mareš a ministr financí Bohuslav Sobotka na zámku v Kolodějích po jednání koalice o změnách DPH,  foto: ČTK
Dramatický nádech dostaly několik hodin před klíčovým jednáním o druhé fázi reformy veřejných financí koaliční spory o její podobu. Sociálnědemokratický ministr financí Bohuslav Sobotka totiž vyhrotil nejzásadnější rozpor, týkající se daně z přidané hodnoty. Vůbec poprvé oficiálně prohlásil, že zcela odmítá úsilí lidovců a unionistů na sblížení existujících sazeb, tedy základní ve výši 22 procent a snížené pětiprocentní. Naopak vznesl požadavek na vznik třetí sazby v pásmu mezi deseti a čtrnácti procenty. Sobotka dodal, že sociální demokracie nehodlá ustoupit a pokud by na její představy koaliční partneři nepřistoupili, DPH se vůbec měnit nebude. A to by byl v podstatě konec vládní reformy. Nakonec ale bylo všechno jinak. Šéf lidovců Miroslav Kalousek k tomu pro Radio Praha uvedl.

"Po dlouhé a složité diskusi převážily argumenty, že třetí sazba není komfortní ani z ekonomického, ani z politického hlediska."

Jste tedy spokojen s dosaženými výsledky jednání?

"Samozřejmě bych si přál hlubší změny, zejména z oblasti snížení přímých odvodů. Přál bych si odvážnější sbližování sazeb DPH. Ale respektuji, že partneři mají zase jiné priority, takže jsem spokojen s tím, že jsme nalezli dohodu a celou řadu aktivních opatření, která podle mého názoru budou ku prospěchu věci."

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Sociální demokracie v Kolodějích poněkud překvapivě souhlasila s tím, že od 1. května dojde k ještě většímu zdražení, než se čekalo. Základní 22procentní sazba DPH bude sice snížena na 19 procent, ale zároveň do ní bude přesunuto ze snížené pětiprocentní sazby více výrobků a služeb. Takto získané peníze navíc mají být použity především na snížení daňového břemene firem a na daňové úlevy pro rodiny s dětmi. Dosažený kompromis uvolnil určité napětí v koalici a předseda Unie svobody Petr Mareš vyjádřil přesvědčení, že po jednání v Kolodějích může reforma veřejných financí dál pokračovat.

"O tom v tuto chvíli není sporu. Aby mohla pokračovat vláda, musí také pokračovat reforma veřejných financí."

A bude ta reforma skutečně účinná?

"Ty parametry, které jsme dnes nastavili, jsou dostatečně přesvědčivé. Kromě toho v řadě oblastí je to jenom začátek a já jsem si jistý, že půjdeme dál."

Ve snížené pětiprocentní sazbě zůstanou jen sociálně citlivé položky, především potraviny, léky a stavební práce pro bydlení. Je proto otázkou, jak se k dalšímu ohlášenému zdražení postaví sociálnědemokratičtí poslanci, až se Kolodějská dohoda promítne do paragrafů nových zákonů a dostane se do sněmovny. Na otázku Radia Praha, zda si je jist podporou vlastních poslanců, reagoval premiér Vladimír Špidla diplomaticky.

Premiér Vladimír Špidla na zámku v Kolodějích po jednání koalice o změnách DPH,  foto: ČTK
"Myslím si, že je důležité o tom pečlivě jednat. Ty výsledky jsou velmi promyšleným, propracovaným kompromisem. Prostě se bude jednat a uvidíme."

Nenajdou se žádní vzbouřenci?

"Lidé, kteří rozhodují, mají samozřejmě svou odpovědnost. Je tedy na místě, aby byli se vším řádně seznámeni, abychom prošli diskusí. Ono to nespadlo z nebe. Ty diskuse do značné míry probíhaly a můžete vidět, že se do textu dohody promítají. Teď je to ale parafovaný text. Mezi parafovaným textem a schválenou dohodou je ještě proces. Ten musí proběhnout. A předběžné komentáře nejsou důležité."

Pro jednotlivé strany je zřejmě v tuto chvíli Kolodějská dohoda maximem možného. Sociální demokracie uhájila potraviny v pětiprocentní sazbě. Křesťanští demokraté a unionisté mohou zase říkat, že donutili sociální demokraty ubrat tři procenta ze základní sazby a zajistit podnikatelům rychlejší odpisy. A všechny stran mohou svorně mluvit o tom, že zdražení bude kompenzováno sociálně slabším.