Kontroly na hranicích zmizely, Česko vstoupilo do schengenského prostoru

Foto: ČTK

Hranice Česka zmizely. O půlnoci ze čtvrtka na pátek skončily kontroly na hranicích a Česká republika vstoupila do schengenského prostoru. Co to znamená v praxi a jak vstup do 'Schengenu' lidé prožívají?

Foto: ČTK
V praxi to znamená, že Češi mohou překročit hranice, kde se jim zlíbí. Takovou výsadu měli naposledy před více než pěti sty lety. Pouze s občanským průkazem tak mohou cestovat do 24 zemí Evropy. Navíc je už na hranicích nebude nikdo kontrolovat.

Velká radost byla na česko-slovenské hranici. Ta vznikla před patnácti lety po rozdělení republiky a život obyvatelům příhraničních obcí komplikovala, zvláště když měli domy po obou stranách hranic, jako třeba Dušan Krivský ze Skalice.

Foto: ČTK
"Když jsem se chtěl dostat na chatu, která je 60 kilometrů, tak jsem z chaty domů jel přes 4 celní kontroly."

Na hranici vyhrávala cimbálovka, byl tu guláš, slivovice a pak došlo na symbolické přeříznutí červenobílé hraniční závory. Toho se zhostili ministři vnitra Ivan Langer a Róbert Kaliňák.

"Bude to znamenat, že padly všechny hranice, že všechny cesty a stará pouta, která byla mezi Českou a Slovenskou republikou, se opět obnoví. Znamená to, že jsme opět spolu."

A pak se už ozval zvuk pilky a hraniční závora se rozlomila. Přihlíželo tomu na 500 lidí. Zatímco uvnitř rozšíření Schengenského prostoru se hranice uvolnily, na vnějších hranicích režim přituhl. Například na každý kilometr hranice Slovenska s Ukrajinou připadá sedm policistů, kteří mají úplně nové vybavení. Česko půjčilo Slovensku 4 vozy s termokamerami.

Ivan Langer  (vpravo) a jeho rakouský protějšek Günther Platter,  foto: ČTK
Ministr vnitra Ivan Langer byl i na česko-rakouském hraničním přechodu v Mikulově. Reagoval na obavy některých obyvatel z rozšíření Schengenu.

"Součástí lidské existence je určitá míra skepse, nedůvěry a obav z něčeho nového a toto je obrovský okamžik v historii obou těchto národů. Já jsem přesvědčený o tom, že čas ukáže, že to bylo správné rozhodnutí a že se není čeho obávat. Stejně tak, jako my se musíme spolehnout na naše rakouské partnery, že nás dokáží ochránit z jihu, tak oni se budou moci spolehnout na nás, že my je dokážeme ochránit ze severu."

Oslavy se konaly i celý pátek. V německé Žitavě se sešla německá kancléřka Angela Merkelová, polský premiér Donald Tusk a český předseda vlády Mirek Topolánek. Na hranicích byl i náš kolega Pavel Polák, kterého mám teď na telefonu. Jak oslavy vypadaly?

Foto: ČTK
"Zazněla evropská hymna a poté mluvila německá spolková kancléřka Angela Merkelová. Ta otevření Schengenského prostoru označila za historickou chvíli v Evropě."

O čem hovořil premiér Topolánek?

"Premiér Topolánek vzpomínal na dobu v roce 1989, kdy stříhal ostnaté dráty v železné oponě. Vzpomínal také na to, že jeho první cesta na Západ vedla do Vídně na Mariahilfer Straße, kde si koupil fritovací hrnec. Hovořil podobně jako představitelé ostatních států o tom, že zrušení hraničních kontrol je historickou chvílí a že je velmi rád, že to mohl zažít jako premiér České republiky."

Jak reagují řidiči, kteří projíždějí a co si myslí lidé?

Foto: ČTK
"Je to trochu komické v tom, že právě hranice na Trojzemí byla kvůli plánovaným oslavám zavřená, tudíž v době oslav tam ani žádní řidiči nebyli. Co se týče lidí, tak ti přišli. Při první oslavě se shromáždil docela početný hlouček polských občanů a ti demonstrovali proti rozšíření Schengenu, byli za polskou suverenitu. Němečtí občané, ti se vyslovovali vesměs kladně. Říkali, že to je pro ně dobrá věc, že teď mohou lépe cestovat do Česka a do Polska."

Foto: ČTK
A Češi?

"Těch tam bylo pomálu. Hraniční přechod Hrádek nad Nisou leží docela daleko od samotného města a tak jich tam příliš nebylo."

Zdaleka ne všude se z volných hranic radují. Někteří Němci mají strach, že přibude vykradených domů, Češi se na druhé straně zase bojí, že u nich budou Němci dělat nepořádek. Jinde se děsí zvýšené kamionové dopravy.

Z hranic zmizí asi 2000 policistů, kteří tu nechají na sedm desítek areálů. Volnější cestování se navíc týká jen lidí, kteří překročí pozemní hranice. Na letištích zmizí kontroly až na konci března 2008.