Kostel sv. Kateřiny v Ostravě vyhořel

Trosky kostela sv. Kateřiny v Ostravě, Foto: ČTK

Jedna z nejvzácnějších stavebních památek na severní Moravě, dřevěný kostel sv. Kateřiny ze 16. století v Ostravě - Hrabyni, v úterý shořel. Římskokatolická církev i památkáři však už dnes uvažují o jeho obnově. Více informací má Milena Štráfeldová.

Trosky kostela sv. Kateřiny v Ostravě,  Foto: ČTK
Kostel sv. Kateřiny v Ostravě - Hrabyni, který roku 1564 postavil neznámý lidový stavitel, byl až do letošních Velikonoc jednou z nejvýznamnějších gotických dřevěných staveb na severní Moravě a ve Slezsku. V noci na úterý však shořel do základů. Čtyřem desítkám ostravských hasičů, kteří na místo vyjeli ihned po ohlášení požáru, se z národní kulturní památky nepodařilo kromě zbytků sakristie zachránit nic než ohořelé trámy. Znalec Antonín Závada, který z podnětu památkářů a ostravsko-opavského biskupství zjišťoval na místě požáru rozsah škod, uvedl:

"Ve stavu, který se zachoval po požáru, se nedá počítat s tím, že prvky, které tam zůstaly, se dají opravit a že z toho vznikne zpětně nový kostel."

Trosky kostela sv. Kateřiny v Ostravě,  Foto: ČTK
O opravě kostele nebo o stavbě jeho repliky se totiž začalo uvažovat už několik hodin po požáru. To potvrdil i mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda:

"Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz i starosta obce Hrabová vyslovili přání postavit na původním místě repliku kostela sv. Kateřiny. Na základě dochovaných dokumentů, fotografií a poznatků získaných z trosek vyprojektují architekti co nejvěrnější kopii kostela."

Dřevěná stavba byla podle Pavla Siudy naštěstí pojištěna. Škoda je odhadována na 20 milionů korun, i když historická hodnota je nevyčíslitelná. Příčinu požáru kostela, který byl před dvěma lety kompletně restaurován, se dosud nepodařilo určit. Podle Antonína Závady, který se již dříve podílel na vzniku replik dřevěných historických staveb, by nový kostel sv. Kateřiny v Ostravě - Hrabyni mohl v ideálním případě stát již koncem letošního roku.