Církve přijaly vládní návrh na odškodnění

Foto: ČTK

Církve se v zásadě dohodly se státem na majetkovém vyrovnání. Církevní komise přijala vládní návrh, podle kterého bude 56 procent majetku, který církvím zabavili komunisté, vráceno v restituci. Jde o pozemky, lesy a nemovitosti v hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který nelze vrátit, bude stát vyplácet církvím finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun. A to po dobu třiceti let. Stát tak církvím vyplatí celkem 134 miliard.

Podle pražského arcibiskupa a předsedy České biskupské konference Dominika Duky je to cesta, jak církve získají nezávislost na státním rozpočtu. Většinu majetku přitom získá Římskokatolická církev:

"Majetek je dělen tím způsobem, protože většina majetku byla Římskokatolické církve, a také existuje určitý majetek nekatolických církví i Federace židovských obcí, že poměr je 80 procent Římskokatolická církev a dvacet procent ostatní."

Dominik Duka a Jiří Besser  (vpravo),  foto: ČTK
V návrhu, který církvím předala vláda letos v květnu, se ještě lišila doba, po kterou bude stát vyplácet finanční náhradu za majetek, který nelze vrátit. Šlo o 15, 20 nebo 30 let. Obě strany se nakonec dohodly na třicetileté lhůtě. Zbývá dořešit délku přechodného období, což je souběh vyplácení finančních prostředků církvím ve dvou složkách, vysvětluje ministr kultury Jiří Besser:

"Ta první část vznikne výpočtem 59 miliard děleno třiceti. Ta bude každý rok valorizována o inflaci. Druhá složka bude částka, která bude vyplácena jako kompenzace zákona z r. 1949, který řeší financování církví státem. A tam se budeme ještě domlouvat, jak dlouhé toto přechodné období bude."

Podle předsedy Ekumenické rady církví a synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla by mělo toto přechodné období, kdy bude stát financovat chod církví, trvat 20 let. Tato lhůta byla už v předchozím návrhu, který církvím předložila vláda Jana Fischera:

Zleva Tomáš Kraus,  Dominik Duka a Joel Ruml,  foto: ČTK
"Těchto dvacet let zůstává jako přechodné období, kdy se pozvolna ukončuje financování církví. To znamená to, co teď běží každoročně z rozpočtu. Tak to se má dvacet let umenšovat. A v této věci měla církevní komise a vládní komise každá jiný pohled."

Komise se znovu sejde se zástupci církví 25. srpna. Vláda by mohla ministra kultury Jiřího Bessera pověřit prací na zákonu v září. Norma by pak mohla začít platit od roku 2013. Proti návrhu se staví levice, podle opozičních stran stát nemá na tak rozsáhlé kompenzace peníze a ani jejich rozsah neodpovídá historickým nárokům církve. Ministr Besser ale věří, že se zákon podaří prosadit:

"Myslím si, že se budeme schopni ve sněmovně i v Senátu dohodnout na tom, že tento způsob vyrovnání českého státu s církvemi je skutečně tím nejlepším, co jsme schopni připravit, a získat pro něj řádnou podporu 101 poslanců."

Smyslem celého vyrovnání státu s církvemi je kromě odstranění křivdy, k níž došlo za komunistického režimu, také dospět k odluce církví od státu. Arcibiskup Duka vysvětlil, proč je nezávislost na státu pro církve tak důležitá:

"Já myslím, že to je důležité z jednoho důvodu, že totiž nevzniká potom pocit, že jistým způsobem nutíme zbývající část společnosti, aby financovala církve, se kterými, jak říkají, nemají nic společného. Myslím, že i pro církve je to důležité, aby měly nejenom určitou samostatnost, ale i jistou zodpovědnost."

Majetkové vyrovnání státu s církvemi se řeší od r. 1999, kdy za vlády premiéra Miloše Zemana vznikla první komise.