Krajané se o volby moc nezajímají

5. května je konečný termín, kdy se na zastupitelských úřadech České republiky mají přihlásit krajané, kteří se chtějí zúčastnit letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Jak ale úřady hlásí, krajané o volby zatím příliš velký zájem nemají. Bližší informace má Milena Štráfeldová:

Ve světě žije podle hrubých odhadů asi půl druhého milionu našich krajanů. Kolem 150 tisíc z nich má občanství České republiky. Právě jim umožňuje nový volební zákon, a to poprvé v historii České republiky, aby mohli letos volit do Poslanecké sněmovny. Podmínkou účasti ve volbách je i to, aby se nejpozději čtyřicet dní před volbami zaregistrovali na jednom ze 108 českých zastupitelských úřadů nebo konzulátů v zemi svého trvalého pobytu. Podle prvních ohlasů je ale zájem o volby překvapivě nízký, přihlásilo se totiž jen několik stovek voličů. Předseda sněmovního podvýboru pro krajany Jiří Karas nízký zájem voličů předvídal:

"Tak, jak je postaven stávající platný zákon, nelze vůbec nic jiného očekávat. Ti krajané mají příliš daleko do zastupitelských úřadů, například ve Spojených státech amerických se jedná o tisíce kilometrů. Ta možnost volby jim vlastně byla tímto zákonem znemožněna."

Podle Marie Hamplové z ministerstva zahraničních věcí nejsou však údaje o zájmu krajanů zúčastnit se voleb nijak definitivní:

"Stejně nikdo nemůže říct, kdo je v seznamu, tedy jaký počet, kdo tedy má zájem o volby. A pak ještě to není definitivní, protože pak musí přijít voliči k volbám."

Lhůta čtyřiceti dnů před volbami, do níž se krajané mají na zastupitelských úřadech zaregistrovat, je podle mluvčí ministerstva vnitra Gabriely Bártíkové určena k tomu, aby se podařilo ze seznamů voličů vyřadit případné duplicity.

"Úkolem ministerstva vnitra je pak porovnat zvláštní seznam voličů s centrálním registrem obyvatel. A pokud má některý z voličů, kteří žádají o možnost volby v zahraničí, trvalý pobyt na území České republiky, zašle ministerstvo vnitra sdělení obecnímu úřadu."

Politické strany i přes dosavadní nezájem krajanů o předvolební registraci o zisk jejich hlasů usilují. Občanská demokratická strana například na své internetové stránce vystavila výzvu krajanům, kde poukazuje na to, že to byla právě ona, kdo prosadil lustrační či restituční zákony. Sociální demokracie v dopise svého předsedy Vladimíra Špidly krajanům zase zdůrazňuje, že zavedení dvojího občanství, které jim volby umožňuje, je její zásluhou. O hlasy krajanů bude usilovat i Koalice lidovců a Unie svobody a dokonce i komunisté, kvůli kterým emigrovaly do zahraničí stovky tisíc našich krajanů.

Více se o předvolební agitaci politických stran vůči našim krajanům dozvíte v úterní rubrice "O čem se mluví".