Krajané v Kanadě připravili nový web pro imigranty z Česka

V minulé rubrice Češi v zahraničí jsme přinesli rozhovor s Edwardem Brabcem, českým exulantem, který si počátkem 90. let otevřel v kanadském Edmontonu restauraci s italskou kuchyní. Pan Brabec je ale také vedoucím edmontonské pobočky Českého a slovenského sdružení v Kanadě a místopředsedou tamní Společnosti pro vědy a umění. O historii i současnosti těchto krajanských spolků i o plánech do budoucna hovořil při své návštěvě Prahy

Češi v zahraničí, čeští krajané a emigranti, vytvářejí nebo vytvářeli spoustu různých spolků. Většina z těchto spolků ale žila jaksi sama pro sebe. Vám v Kanadě a řekla bych ještě tak na dvou místech na světě, v Chorvatsku a ve Švýcarsku, se ale podařilo vytvořit celostátní strukturu. Vy vlastně máte síť po celé Kanadě. Jak se vám to povedlo a hlavně jak se vám ji daří udržet?

"To je správná otázka. Naše organizace, České a slovenské sdružení v Kanadě, vzniklo prakticky v r. 1939. Tehdy začaly vznikat sbírky pro válečné účely, na podporu obrany a tak dále. Tenkrát ve válečných letech v Kanadě bylo alespoň šedesát odboček. Ta společnost měla hrozně moc členů. Dokonce se tam sami hlásili Slováci, kteří byli v té době pro Kanadu vlastně nepřátelským státem. Dávali se k nám jenom z toho důvodu, aby si zachránili reputaci, že jsou v československé společnosti."

Znamená to, že od války se tato struktura udržela?

"Tato struktura se udržela, pořád se ale snižuje počet buněk po celé Kanadě. My víme, že v r. 1995 nebo 96 měla naše organizace myslím šestnáct poboček. A ani ne za dvacet let jich ztratila sedm. Máme jenom devět poboček."

Dnes se kdokoliv z Kanady, pokud mu to ekonomické důvody a zdraví dovolí, může vracet do Československa. Jaký smysl tedy má udržovat tato krajanská sdružení?

"Víte, člověk se k tomu dostává prakticky ke stáří, protože vzpomíná na svou vlast. A najednou začne vyhledávat nějaké kontakty. Jsou to vzpomínky. Vzpomínky na zdejší život, vzpomínky na pěkná místa. My si promítáme filmy, rozjeli jsme na internetu krajanskou soutěž, kde vydáváme každé tři měsíce nové snímky na internetu, letecké pohledy pěkných míst. A lidé nám odepisují, kde to je a co to je, a my jim za to pošleme knížku. A je to velice pěkné, protože za těch asi devět měsíců, co ta soutěž běží, jsme měli asi osm tisíc návštěvníků. Tím se vlastně snažíme ukázat světu, že existujeme."

Setkání karjanů v Masaryk Townu
Má vaše krajanské sdružení ještě nějaké další činnosti? Já to srovnám třeba s tím, že v Torontu hraje české divadlo, je tam jazzový orchestr, scházejí se tam v Masaryk Townu. Vaše komunita je samozřejmě menší, ale daří se vám něco podobného?

"Já myslím, že naše komunita je jedna z největších v Kanadě, ale nemáme tam takové možnosti, jaké mají třeba v Masaryk Townu. Bohužel tam nemáme divadelní soubor, ale máme český a slovenský pěvecký sbor. Ten pravidelně vystupuje na Vánoce, zpívají koledy. Mají i jiné koncerty, na Velikonoce. To je veliký úspěch."

Zvete si tam hosty z Česka?

"My bychom si je rádi pozvali. Všechno je ale závislé na financích. My nejsme schopni zaplatit ty obrovské peníze jednak za cesty, a ještě i honoráře."

Jak často se u vás schází Společnost pro vědy a umění?

"Máme celkem dost pravidelné schůzky. Nedávno skončila akce podporovaná SVU, to bylo vynikající. Opera Nuova nastudovala Dvořákovu Rusalku. V jednom divadle v Edmontonu se hrála Rusalka v češtině. Kanadští zpěváci ji nacvičili velice pěkně."

Máte v SVU i přednáškovou činnost?

"Máme, dělají se různé přednášky. Začátkem tohoto roku jsme měli přednášku o cestě voyagerů, cestě kanoí v Ontariu po jezerech, jak se sem dostávali první osadníci. V minulém roce jsme měli taky zajímavou přednášku o bratrech Mašínech. Koncem roku nebo na příští rok připravujeme přednášku o robotice a chtěli bychom zároveň požádat nějaké umělecké skupiny, aby nám nastudovaly Čapkovu R.U.R."

Mám zkušenost například ze Spojených států, a možná to tak funguje i v Kanadě, že mladí Češi, kteří tam přicházejí na půl roku, na rok, začínají vytvářet takové neformální vazby kolem webu. Udělají si svou stránku, fungují přes Facebook a tak dále. Je to tak i u vás v Edmontonu?

"Lze to tak říct, protože i naše organizace a SVU mají svůj web. Mají tam všechny informace, které se týkají života poboček. My jsme udělali celokanadský projekt, který by se dal nazvat projekt pro nově příchozí. Ať už jsou to studenti na krátkodobou stáž nebo skuteční emigranti. S kanadským velvyslanectvím v Praze, protože dnes musí mít Češi víza, jsme se dohodli, že uděláme jednoduchý leták, kde vypíšeme, ve kterých městech máme své pobočky a kde nás můžou najít na internetu. Na té internetové stránce pak získají kompletní informace o městech, kde máme pobočky, třeba Edmonton, Calgary, Ottawa, Toronto atd. Tam mají od A až do Z po lopatě napsáno, co musí imigrant nebo student udělat, aby se včlenil do ekonomického procesu. Dá se to jednoduše najít na internetu, je to: www.cssk.ca/info. Nemáme tam zatím všechna města, ale myslím, že tam teď jsou Vancouver, Edmonton, Calgary a Winnipeg. A tam je napsáno, jak sehnat dům nebo bydlení, co musí mít za průkaz, jaké tam jsou nejbližší školy nebo kde se domluví česky u právníka, obchodníků a tak dále."