Krasobruslař Tomáš Verner má z evropského šampionátu stříbro

Tomáš Verner, foto: ČTK

České krasobruslení má opět medaili a to po dlouhých dvanácti letech. Postaral se o ni dvacetiletý Tomáš Verner, který se stal stříbrným mužem na evropském šampionátu ve Varšavě. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Tomáš Verner,  foto: ČTK
Tomáš Verner zatím nikdy neskončil na evropském šampionátu lépe než desátý a do Varšavy odjížděl s cílem umístit se do 6. místa. Přišel však stříbrný úspěch. Jak píše český tisk, ke krasobruslení přišel náhodou. V šesti letech se zakoukal do dívky z oddělení bruslení a už tam zůstal. Trojitý skok zvládl v jedenácti, v patnácti debutoval na evropském šampionátu dospělých a jako první český muž všech dob skočil i obtížného trojitého axela. Největší krizí prošel v roce 2005. Při mistrovství světa v Moskvě skončil v kvalifikaci kvůli dlouhodobému zranění kotníku. Nevzdal se a letos přišel zasloužený úspěch. Po krátkém programu byl Tomáš Verner dokonce na první pozici.

"To bylo, řekl bych maximum, co jsem odvedl. Navíc se mi těsně před jízdou rozpadl knoflík na košili a ta košile mi potom celou jízdu vlála. Nakonec to dopadlo pro mě dobře. Jsem rád, že jsem ten výkon podal tak, jak ho podávám v tréninku. Rozhodčí to ocenili, z toho jsem měl dvojnásobnou radost. To mě opravdu potěšilo."

První místo však Tomáš Verner neudržel a titul suverénně získal Francouz Brian Joubert. Verner sice upadl po čtverném toeloopu, ale rozhodčí zlákal na svoji stranu dynamikou projevu i vynikajícími krokovými pasážemi. Ani druhé místo však nebylo jisté, nastupovali ještě tři soupeři. Tomáš Verner nervózně chodil v zákulisí a začal se radovat, když byla medaile jistá. Na stupně vítězů se dostal také bronzový Belgičan Kevin van der Perren.

Zajímavostí je, že Tomáše Vernera doprovází japonský fanklub. Tři Japonky ve Varšavě vytáhly obří transparent s nápisem: "Tomáši, ty jsou naše sluníčko." Před tím přijely dokonce i na mistrovství republiky. Rázem se tak ocitl ve středu zájmu. Po internetu odpovídal japonskému časopisu, rozhovor chtěly i americké stanice. Jak se mu bude dál dařit, ukáže březnové mistrovství světa v japonském Tokiu.