Křišťálové globy si z Karlových Varů odvezli Susan Sarandon, Josef Somr a norský film Henrik

Susan Sarandon, foto: ČTK

V sobotu večer byly v Karlových Varech uděleny ceny 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu. Vítězným snímkem se stal norský film Henrik režiséra Martina Lunda. Ten ke křišťálovému globu získal i prémii 25 000 dolarů.

Producent filmu Henrik Ruben Thorkildsen  (vlevo) a norský režisér Martin Lund  (uprostřed),  foto: ČTK
Režisér Martin Lund vysvětluje, co chtěl ve snímku zachytit.

"Snažil jsem se udělat film o tom, jak to v životě chodí. Henrik má vztah se svou přítelkyní Thulmou. Je takový nespoutaný, stále o něčem žertuje, ale najednou, když bude mít dítě, musí být o něco vážnější. Doufám, že lidé sami sebe v tomto filmu poznají."

Porota ocenila také hlavního představitele tohoto filmu, herce Henrika Rafaelsena, za nejlepší mužský herecký výkon. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon získala iránská herečka Leila Hatami za roli filmové hvězdy v psychologickém snímku Poslední krok. Cena za režii patří kanadskému režisérovi Rafaelovi Ouelletovi, který do Varů přivezl snímek Kamion.

Delegace tvůrců filmu Polski film,  foto: ČTK
Svého zástupce v hlavní soutěži měla i česká kinematografie. Snímek Polski film režiséra Marka Najbrta ocenila porota zvláštním uznáním za herecké výkony hlavních představitelů. Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Pavel Liška na plátně částečně hrají sami sebe.

"My z té ceny máme velkou radost už jen proto, že je od poroty, která je mezinárodní. My jsme od začátku mysleli na to, aby náš film, který je velmi zvláštní, byl srozumitelný i za našimi hranicemi. Takže máme radost, že se to možná i stalo."

Susan Sarandon,  foto: ČTK
Další český film Poupata režiséra Zdeňka Jiráského získal v Sekci na Východ od Západu nestatutární cenu poroty kritiků Fedeora. Divákům se v Karlových Varech letos nejvíc líbil belgický film o vozíčkářích Hasta la vista! Jako absolutně nejlepší ho vyhodnotili v anketě, která následovala po každé projekci. Lidé v ní odevzdali celkem 67 000 hlasů.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzala v samém závěru festivalu americká herečka Susan Sarandonová. Ta ocenila atmosféru karlovarského festivalu:

"Všichni tady ke mně byli opravdu nesmírně vstřícní a milí a já jsem opravdu ráda, že jsem konečně měla příležitost sem přijet. Bylo to tady opravdu krásné a ráda bych tuto cenu věnovala Noře Ephraim, své přítelkyni a skvělé scenáristce a režisérce. Děkuji Vám."

Josef Somr,  foto: ČTK
Karlovarský festival připomněl i mimořádnou českou hereckou osobnost - Josefa Somra. Od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky dostal ocenění za přínos českému filmu. Diváci pak mohli vidět snímek Žert podle slavného románu Milana Kundery. Režisér Jaromil Jireš ho natočil v roce 1968. Jiří Bartoška vysvětlil, proč vybrali právě tento film:

"Myslíme si, že dnešní mladá generace, která vlastně tvoří gros tohoto festivalu, by tenhle biják měla vidět."

V Karlových Varech se jednalo také o dalším financování českých filmů. Zástupci veřejnoprávní České televize tu podepsali novou smlouvu, podle které se budou peníze jednotlivým projektům rozdělovat. Vysvětluje generální ředitel Petr Dvořák.

Foto: Barbora Kmentová
"Cílem je, aby Česká televize nebyla pouze pasivním koproducentem českých filmů, ale aby aktivně vstupovala do dramaturgie českých filmů, aby byla už od začátku u jejich vzniku a aby dokázala hledat náměty. To chceme dělat."

V průběhu festivalu proběhlo na 410 projekcí, které vidělo přes 120 tisíc diváků. Uvedeno tu bylo téměř 220 hraných i dokumentárních filmů. Přes dvě desítky z nich tu měly světovou premiéru.