Kritickou situaci v České televizi se dosud nepodařilo vyřešit

Na pátečním jednání Rady České televize (ČT) nepadl návrh na odvolání ředitele ČT Jiřího Hodače. ČTK to v přestávce schůze řekla členka rady Jana Dědečková, podle níž ani takový návrh nepadne. Rada pouze vyzvala ředitele, aby "všemi zákonnými prostředky" zajistil poskytování veřejné služby, tedy televizní vysílání.

To je stále na pokyn Hodače přerušováno v době živých zpravodajských pořadů, které připravuje tým zaměstnanců neuznávajících ředitele ani jím jmenované vedoucí pracovníky. Ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková ČTK řekla, že zprávy nemůže připravit, protože k tomu nemá "to základní, místo". V prostorách zpravodajství totiž stále zůstávají vzbouřenci, kteří nereagují na výzvy k jejich vyklizení. Hodač vysvětloval radním svůj postup v krizi ve veřejnoprávní televizi.

Před Hodačem hovořili radní se zástupci televizních odborů, kteří je požádali, aby okamžitě obnovili vysílání. "Vysílání jede tak, jako jelo vždycky, jenom jeden člověk (Hodač) se rozhodl, že ho znemožní pouštět ven," řekl šéf televizních odborů Antonín Dekoj na dotaz ČTK. Odboráři také řekli, že s novým ředitelem nebudou jednat.

Mezitím se v Radě ČR pro rozhlasové a televizní vysílání rozpoutal spor o to, jak interpretovat její čtvrteční usnesení. Předseda rady Petr Muchka totiž v médiích několikrát uvedl, že "vedením televize" nemusí být míněno současné vedení Jiřího Hodače. Sedm ze současných deseti členů rady se proti takovému výkladu postavilo a konstatovalo, že vedením ČT je její statutární orgán, což je podle zákona ředitel. Rada ve čtvrtečním usnesení uvedla, že za jediné legální lze považovat vysílání kontrolované vedením.

Česká pošta registruje na celém území republiky zvýšený počet lidí, kteří odhlašují koncesionářské poplatky za televizní přijímače. Řekl to mluvčí pošty Ladislav Vančura. Veřejnoprávní Česká televize přerušila od středečního do čtvrtečního večera své vysílání na obou programech kvůli sporu jejího generálního ředitele Jiřího Hodače s podřízenými, kteří ho nerespektují.

Předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus svolal na 2. ledna jednání předsedů "všech demokratických politických stran" zastoupených v Poslanecké sněmovně. Jednání bude souviset s mimořádnou schůzí sněmovny, která se uskuteční 5. ledna a bude se zabývat situací v České televizi. Schůze Senátu ke stejnému tématu se uskuteční ve středu 3. ledna.

K vyřešení více než týden trvající krize v České televizi je podle politické rady čtyřkoalice Křesťanské a demokratické unie- Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie zapotřebí naplnit pět minimálních předpokladů. Uvádí se to v prohlášení rady k situaci v ČT, které ČTK zaslal mluvčí Unie svobody Patrik Nacher. Podle politické rady čtyřkoalice by měl okamžitě odstoupit z funkce generální ředitel ČT Jiří Hodač, protože "nezvládl situaci" poté, co jeho jmenování odmítla uznat část zaměstnanců ČT. Pravomoci generálního ředitele by pak měly přejít na jeho statutárního zástupce, navrhuje čtyřkoalice. Demokratické politické strany by se podle ní měly zavázat, že odpolitizují jednotlivé mediální rady, a to "zejména volbou jejich členů různými ústavními institucemi na základě relevantních demokratických skupin, zastupujících veřejnost". Zbývajícími dvěma kroky by podle čtyřkoaliace mělo být obnovení normálního a nepřerušovaného vysílání ČT a následné ukončení protestních akcí. Čtyřkoalice pokládá další pokračování "nenormální situace" kolem ČT za neúnosné a pokládá za nezbytné, aby všechny strany neprodleně dospěly k přijatelnému řešení".