Krize dorazila i do Česka

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Česká ekonomika začíná mít potíže. Podnikům se nedaří prodávat své výrobky zejména do zemí západní Evropy. I kvůli tomu skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu republiky překvapivě vysokým schodkem téměř 4 miliardy korun. To je meziroční zhoršení o 12 miliard korun.

Foto: Evropská komise
Analytici - například Martin Lobotka z České spořitelny - přitom nečekali, že takové zhoršení vývozu přijde už v říjnu:

"Překvapení to samozřejmě pro trh bylo, protože se čekal zhruba osmimiliardový přebytek obchodní bilance. Nejdůležitějším faktorem, který za tím stál, byl výrazný propad vývozu u strojírenských produktů, to znamená u aut a všech možných zařízení, strojů. Jenom je překvapivé, že to je tento měsíc, není překvapivé, že se to vůbec stalo."

A nezaměstnanost mírně roste. V listopadu stoupla o desetinu procenta. Bez práce je teď lehce přes 5 procent lidí, tedy asi 300 tisíc. Jak a kde se nezaměstnanost projevuje nám řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel:

"Pokles zaměstnanosti přichází, když je pokles zakázek. Podnik se musí nějakým způsobem vyrovnávat s tím, že nemá dostatek práce. Samozřejmě se tu zejména jedná o zpracovatelských průmysl, automobilový trh, automobilový průmysl, a my se pro zpracovatele a exportéry jako Hospodářská komora snažíme najít rychle nové trhy."

Na trhu práce se tak poprvé výrazně projevily dopady globální recese. Podle analytika Československé obchodní banky Petra Dufka se ale v číslech ještě naplno neprojevila celosvětová krize:

"Firmy propouštěly především zahraniční zaměstnance, a to se doposud v číslech neprojevilo. Musíme se tedy připravit, že další čísla z trhu práce budou mnohem horší. Myslím si, že na konci roku se česká nezaměstnanost dostane na úroveň 5,8 procenta, a v příštím roce už nezaměstnanost bude směřovat v horším případě až k sedmi procentům, čili bude tom více nezaměstnaných zhruba o 65 tisíc lidí."

V porovnání s okolními státy, ale zůstane velmi nízká.

Inflace naopak jde dolů. Index spotřebitelských cen se v listopadu snížil o půl procenta díky levnějšímu benzínu a potravinám. Meziroční inflace výrazně klesla. Zatímco v říjnu ještě dosahovala šesti procent, v listopadu už jen 4,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Analytik Československé obchodní banky Petr Dufek předpokládá, že v prosinci už bude inflace jen něco málo přes tři procenta, "a v příštím roce se inflace může dostat dokonce pod úroveň 2 procent. Bude to tedy jednoznačně pozitivní vývoj z hlediska spotřebitelů. Avizované zvýšení cen elektrické energie nebo regulovaného nájemného bude v podstatě jediné, co českou inflaci bude udržovat v kladných hodnotách. Když se podíváme na spotřební zboží nebo služby, tak je evidentní, že inflace bude v příštím roce de facto záporná."